Jelentős átalakuláson megy keresztül az európai bútoripar. A globális beszállítói láncok lebomlása nagyon megnehezíti a hozzáférést az alapanyagokhoz. A világpiacon történő kereslet-kínálat változásai miatt a faanyag, a vegyi anyagok, a fém alkatrészek hozzáférhetősége és a korábbi biztonságos, hosszú távú szállítási megállapodások megszűntek - írja összesítésében a Világgazdaság.

Az elemzés szerint helyettük gyakran havi, heti árajánlatokkal kellett szembesülni, vállalhatatlanul hosszú szállítási határidők mellett, úgy, hogy a termékek ára akár a duplájára nőtt.

Ugyanazok a trendek, ugyanazok a nehézségek sújtják a hazai és az európai bútorpiacot

A legfontosabb változás a jövőben az új bútorkészítési trendeknek való megfelelés lesz. Ennek egyik oka, hogy az iparág energiafelhasználási igénye jelentős, így az ezen a területen végbement ugrásszerű drágulás szintén befolyásolta az árak alakulását, amihez a növekvő bérköltségek is hozzájárultak.

A vg.hu összeállítása szerint a hazai bútorpiac problémái nem merülnek ki a fent említettekkel. A hazait ugyanolyan hatások érik, mint az uniós ágazatot.

A bútoripar nem kicsi szegmense az európai gazdaságnak. A piac 99 százalékát a mikro- és kisvállalkozások adják, e cégek nagyjából egymillió munkavállalót alkalmaznak, és mintegy 120 ezer cég foglalkozik közvetlenül bútoripari termékek előállításával.

Az alábbi nehézségekkel minden piaci szereplőnek szembe kell néznie:

  • alacsony bérköltségű országok által támasztott piaci verseny,
  • a munkaerő elöregedése és az ágazat gyenge vonzereje a fiatalok számára, valamint a fa- és a faalapú anyagok hiánya
  • pandémia,
  • az ukrajnai háború és az emiatt bekövetkezett nyersanyaghiány.

Környezetvédelem, fenntarthatóság, hosszú életciklus, de dráguló árak

Wilheim Gábor,a szakmai és érdekvédelmi szervezet, a Fabunio elnöke a portálnak nyilatkozva azt mondta, a bútorok életciklusának meghosszabbításával kapcsolatban az a cél, hogy a bútorkészítés során a felhasznált anyagokat úgy alakítsák át, hogy azok higiéniai fertőtlenítés után teljes mértékben újra felhasználhatók legyenek.

Azt szeretnék elérni, hogy a szétbontott termékek anyagai 80 százalékban újra bedolgozhatók legyenek, hulladék keletkezése nélkül

- tette hozzá Wilheim Gábor.

A bútoripari szövetség elnöke szerint a környezeti káros hatások csökkentése érdekében jó úton jár az ágazat, egyre több oldószer nélküli ragasztó és lakk érhető el a piacon. Az üzemi hulladékok begyűjtése és semlegesítése már szervezetten zajlik.

Wilheim Gábor azt mondta, az európai uniós és egyben a hazai bútoripar kettős átalakuláson megy keresztül, amelyben a fenntarthatósági szempontok mellett figyelembe kell venni a műszaki és a környezetvédelmi igényeket. Mindez azonban egészen más árszinteket hozhat majd a kiskereskedelemben, illetve a manufakturális üzemek termékeinél.