Béke Európában és béke a határainkon belül. Biztonság és kiszámíthatóság: közös magyar hazánk és a magyar emberek mindennapi megélhetésének biztonsága. A polgári felemelkedés lehetősége minden magyarnak, bőrszínüktől, származásuktól, politikai nézeteiktől és szexuális orientációjuktól függetlenül. Ez az Emelkedő Magyarország programja – mondta Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje a pártszövetség választási programjának szerda esti bemutatóján.

A rendszerváltás után egy szabad országot építettünk, az uniós és NATO-csatlakozásunkkal a nyugati értékek győzelme véglegesnek tűnt. Keserűen látjuk azonban, hogy 12 éve újabb fordulat történt, hazánk ismét eltávolodott a nyugati világtól, és egy új állampárt módszeresen bontotta le a jogállamot, a demokráciát és a sajtószabadságot – fogalmazott az ellenzék közleménye szerint Márki-Zay, aki szerint Magyarország lassan Európa legszegényebb és legkorruptabb országa, ahol a keleti nyitásból keleti bukás, nemzetközi elszigetelődés lett.

A változtatás első számú teendőjeként azt jelölte meg, hogy szakítani kell Putyinnal és a putyini módszerekkel (mint a nyugati szövetségesek közti viszály szítása, a független média és a civil szervezetek tevékenységének ellehetetlenítése, álhírek és lejárató kampányok, oligarchák felemelése, stb. - a szerk.) „Fel kell számolnunk azt a politikát, amely kockára tette Magyarország biztonságát, amely elárulta szövetségeseinket, amely szándékosan bomlasztotta az Európai Unió egységét, és amely a háborús bűnös Vlagyimir Putyin világhatalmi törekvéseit segítette” – jelentette ki Márki-Zay.

Megerősítik a határvédelmet, határőrséggel és a Frontexszel

Márki-Zay Péter szerint ma Magyarország békéje, a fizikai biztonságunk a legfontosabb, amit csak a magyar határ megerősített védelme, az EU és a NATO képes biztosítani.

Az Orbán Viktor utáni magyar kormány megtartja a határkerítést, önálló határőrséget állít fel, és az uniós határőrséggel, a Frontexszel kiegészülve védi meg Magyarország és az unió határait. Az EU és a NATO hűséges tagjaként támogatjuk és nem akadályozzuk a nemzetközi együttműködést - közölte a miniszterelnök-jelölt.

Az új külpolitika alapvetése, hogy a Nyugathoz tartozunk, nem a Kelethez. „A magyar érdekekkel ellentétes nemzetközi szerződéseket felülvizsgáljuk és újratárgyaljuk, a nemzetközi körözés alatt álló Fidesz-migránsokat (akik pénzért, magyar letelepedési kötvénnyel uniós jogokat szereztek - a szerk.) kiutasítjuk, az európai uniós források döntő hányadát pedig a magyar kis- és középvállalkozások támogatására fordítjuk” - közölte Márki-Zay.

Cél az euró és az adómentes minimálbér bevezetése

Kilátásba helyezte, hogy 5 éven belül bevezetjük az eurót, a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát változatlanul hagyva pedig 4 éven belül adómentessé teszik a minimálbért. Annak összegét évről évre az európai számítás szerint emelve megőrzik az értékét.

Márki-Zay szólt arról is: lesz elszámoltatás, hogy „ne legyünk többé következmények nélküli ország”. Ennek kapcsán emlékeztetett arra: az Európai Bíróság ítélete óta tudható, hogy az EU a támogatási forrásokat „nem hajlandó olyanoknak adni, akik a magyar emberek helyett saját családjuk és barátaik gazdagodására fordították, azaz egyszerűen ellopták”.

Csökkenteni kell az orosz gázfüggőséget

A politikus szerint rövid távon Magyarország energiaellátásához nélkülözhetetlen az orosz gáz, de - szemben a függőségünket csak növelő jelenlegi kormánnyal - az új kormány az uniós energiapolitikával összhangban csökkenteni fogja Magyarország kitettségét a putyini Oroszországnak.

Az egészségügy fejlesztését élet-halál kérdésének nevezte Márki-Zay, és ígéretet tett arra: amellett, hogy fejlesztik az állami egészségügyet, akár a magánegészségügyi ellátásokat is ingyenessé teszik, hogy csökkentsék a várólistákat.

Az oktatási kérdéseket illetően egyebek közt megerősítette azt, hogy „kínai kommunista migránsegyetem helyett” magyar diákvárosra van szükség. Ingyenessé teszik az első diploma megszerzését mindenki számára.

Feloszlatnák a csak fideszes delegáltakból álló Médiatanácsot

Visszaveszik az ellopott földeket, támogatják a biogazdaságokat, a multik helyett pedig a magyar vállalkozásokat – folytatta Márki-Zay a program ismertetését. Szabaddá teszik a sportot, a kultúrát és a sajtót. A sajtószabadság helyreállítása jegyében a közpénzből finanszírozott állami propagandagépezet megszüntetését, a tisztán fideszes tagokból álló Médiatanács feloszlatását helyezte kilátásba.

Márki-Zay Péter kitért a jogállam, azon belül a bírói függetlenség helyreállítására, és közölte, hogy nyilvánosságra fogják hozni az évtizedek óta rejtegetett kommunista ügynökaktákat.

A romák felzárkóztatása nem csak becsületbeli ügy, az ő felemelkedésük, integrációjuk hatalmas, ma még kihasználatlan erőforrást jelent Magyarország számára - véli a kormányfő-jelölt, aki szerint "egy emelkedő Magyarország jobb és biztonságosabb otthont nyújt majd azoknak is, akik ma még inkább külföldön keresik a boldogulásukat".