Május elsejével megújult EU-szerte az Európai Bizottság által koordinált Europe Direct hálózat, Magyarországon mostantól 17 megyeszékhelyen működik ilyen európai uniós tájékoztató szolgálat - közölte az Európai Bizottság.

Az irodákban európai uniós szaktanácsadók várják az érdeklődőket gyakorlati és testreszabott tájékoztatással. Az irodák a személyes és online ügyfélszolgálat mellett számos programot – szakmai konferenciákat, információs napokat, képzéseket, fórumokat, EU-tanórákat, versenyeket – kínálnak a polgárok számára. Elkötelezettek amellett, hogy az ország legkisebb szegletébe is eljuttassák az Európai Unióról szóló információkat: rendszeresen kitelepülnek falunapokra, fesztiválokra és egyéb rendezvényekre, ahol az emberek közvetlenül fel tudják tenni az EU-val kapcsolatos kérdéseiket, illetve ingyenes információs anyagokhoz juthatnak hozzá.

A 17 irodából álló magyarországi hálózat a hetedik legnagyobb az EU-ban Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország és Románia után. Az Európai Bizottság évi 516 800 euróval támogatja a magyarországi Europe Direct irodák működését.

A Europe Direct irodák eddig is fontos sarokkövei voltak a magyarországi EU-s tájékoztatásnak - mondta Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. Zupkó szerint az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy a magyar polgárok is országszerte értesülhessenek az uniós tagságunk erdeményeiről és kapjanak tájékoztatást vagy segítséget a mindennapi életüket érintő EU-s kérdésekben, illetve első kézből tájékozódhassanak az uniós intézkedésekről. Bízom benne, hogy az új, polgárok bevonására irányuló kezdeményezésekkel, mint amilyen az Európa jövőjéről szóló konferencia, még szorosabb és közvetlenebb lesz a kapcsolat az európaiak és az EU-s intézmények között. Ebben is fontos szerep jut majd az újgenerációs irodáknak - tette hozzá.

Forrás: europa.eu
Forrás: europa.eu

A hálózat új generációja 2021. május 1-jén kezdte meg működését Unió-szerte 424 tájékoztató központtal. A központok célja, hogy Európa minden szegletében közel hozzák a lakossághoz az Európai Uniót, az uniós szakpolitikákat és értékeket, közvetlenebbé tegyék az uniós intézmények és a polgárok közötti kapcsolatot. Segítenek megismertetni a lakosokkal például a koronavírus-járvány elleni legfontosabb intézkedéseket vagy az uniós Next Generation EU programot, amely támogatja a gazdasági helyreállítást, egyben segíti a zöld és digitális átállást.

Az új Europe Direct hálózat arra is törekedni fog, hogy párbeszédet folytasson a polgárokkal az Unió helyzetéről és jövőjéről. Ennek részeként a központok a polgárok aktív részvételén alapuló rendezvényeket fognak szervezni, például az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében. Tájékoztatni fogják az uniós szakpolitikákról és prioritásokról a helyi sajtóorgánumokat és véleményvezéreket, és bevonják őket tevékenységükbe. Elősegítik, hogy az Európai Bizottság értesüljön arról, mely uniós intézkedések számítanak érzékeny kérdéseknek helyi szinten.

Az új központok ezenfelül népszerűsítik majd a tevékeny polgári szerepvállalást a diákok körében, és a régiójukban működő más európai uniós hálózatokkal közösen biztosítani fogják, hogy a helyi lakosok, szervezetek és vállalkozások könnyebben hozzáférhessenek a releváns információkhoz.