Egyre több jel utal arra, hogy idén karácsonyra nem kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok az Orbán-kormánytól.

"Idén eddig a kormány két, közvetlen a nyugdíjasoknak szóló támogatásról döntött: Húsvétkor 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt fizettünk ki 29 milliárd forint értékben, most novemberben pedig nyugdíjprémiumot és egyszeri juttatást fizettünk ki 41,3 milliárd forint értékben" - válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Napi.hu azon kérdésre, hogy idén karácsonyra is számíthatnak-e a nyugdíjasok Erzsébet-utalványra.

Tavaly ilyenkor a kormány már régen tudatta a jó hírt a nyugdíjasokkal. Orbán Viktor miniszterelnök 2017. októberében, az Idősek Tanácsa ülésén jelentette be, hogy decemberben 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok. Egy karácsonyi gesztusnál nem akartak vitát nyitni arról, ki kap több, ki kap kevesebb pénzt, ezért méltányosnak tartotta a tanács javaslatát, miszerint minden nyugdíjasnak járjon az utalvány - mondta akkor a miniszterelnök.

Idén októberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont csak annyit árult el, hogy idén is vizsgálni fogják annak lehetőségét, hogy kapjanak-e a nyugdíjasok utalványokat.

Az Emmi mostani válaszában, viszont már utalás sincsen arra, hogy a kormány foglalkozik-e egyáltalán a kérdéssel. Tavaly ilyenkor már egymást érték a kormányzati tájékoztatók, ahol arról beszéltek, hogy 2,7 millió nyugdíjas kap majd utalványokat, amikkel 2018 végéig vásárolhatnak.

"Magyarország sokat köszönhet a nyugdíjasoknak, ezért a kormány az idősek iránti tisztelet jeleként ezzel az utalvánnyal is meg akarja köszönni az elmúlt évtizedekben végzett munkájukat" - fogalmazott tavaly ilyenkor Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az idén 4,3-4,5 százalékkal nő majd a magyar hazai össztermék (GDP) és a kormány várakozása alapján jövőre is 4 százalék feletti mértékben bővül a gazdaság Magyarországon.

Továbbá az is arra utalhat, hogy idén elmarad a karácsonyi Erzsébet-utalványok kiosztása, hogy a Magyar Posta Zrt. tavaly november 26-án kezdte meg az Erzsébet-utalványok kézbesítését és karácsonyig folyamatosan vitték ki az érintetteknek. Az állami vállalat pedig 2017. december 20-án jelentette be, hogy lezárult az Erzsébet-utalványok kézbesítése, mindenki megkapta a juttatást vagy - ha nem volt otthon - az erről szóló értesítőt. Vagyis a Magyar Posta számára  legalább egy hónap kell ahhoz, hogy a 2,7 millió nyugdíjas megkapja az Erzsébet-utalványokat.