Novemberben 4,2 százalékos növekedést ért el az építőipari ágazat az egy évvel korábbihoz képest, éves szinten pedig akár 5-6 százalékos is lehet a többlet – ezt nyilatkozta a Világgazdaságnak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Koji László szerint a novemberi csaknem 800 milliárd után nagyon óvatos prognózis a decemberi 700 milliárd forintos eredmény, amivel már mindenképp 6,7 ezer, de akár 6,8 ezer milliárdra is emelkedhet az éves termelési érték.

A szakszövetségi vezető szerint ez összehasonlítható áron 5-6 százalékos bővülésnek felel meg, ami jó teljesítmény egy erősen importkitett és az inflációtól duplán sújtott ágazatban.

Minden év végén nagy hajrá van az építőiparban

2022 végén nagy értékű létesítményeket, irodaházakat, logisztikai parkokat, gyártócsarnokokat és lakásokat adtak át.

Nagy eredmény, hogy az előző pár évben tapasztalt 15 százalékos éves növekedéstől elmaradó tavalyi bővülés mellett sem voltak tömeges leépítések, meg tudták tartani a cégek az összes foglalkoztatottat. Csakhogy az idén már komoly bérfejlesztési kényszerbe kerül a bázisától számottevően elmaradó ágazat, ahol a nyugat-európai bérszinttel kell versenyezni a szakmunkások és a mérnökök itthon tartása érdekében

 – nyilatkozta a lapnak Koji László.

Az ÉVOSZ elnöke szerint nagyon sok kihívást tartogat az idei év. 

A vállalkozások költségszerkezetében 50-55 százalékot kitevő bérek kényszerű növelése súlyos gond, mert már átháríthatatlan a költségnövekedés a megrendelőkre. A csökkenő jövedelmezőség mellett a hatékonyságnövelésnek nem a modernizálást szolgáló beruházások, hanem a belső átszervezések lehetnek majd a fő irányai.

Minden jel arra mutat, hogy 2023-ban lassul az építőipari ágazat növekedése

Érzékelhető keresletcsökkenésre kell felkészülnie az iparágnak, amit a megrendelési állományok szintje még képes lehet ellensúlyozni a kifutásukig ezt már Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője nyilatkozta a KSH adatait kiegészítve.

Az elemző szerint a pénzügyi piacon tapasztalható hitelkereslet látványos lassulása elkerülhetetlen a kialakuló piaci kamatszintek mellett, a beruházások finanszírozása és megtérülése is nagy részben kérdésessé válik, viszont a hazai befektetési célú ingatlanvásárlások egyelőre erősödnek a megugró inflációs környezetben. Horváth András azt mondta, mindez némi támaszt adhat a piacnak, továbbá az energetikai felújítások szegmense továbbra is húzóerőt fog képviselni a kivitelezői piacon.