A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) 2016. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 111 ezer forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma jövőre havibér alkalmazása esetén 129 ezer forint - olvasható a friss közlönyben.

Az 1,6 százalékos tervezett infláció mellett, a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékpontos csökkenését is figyelembe véve a minimálbérnél 5,6, a garantált bérminimumnál 5,7 százalékos reálbér emelkedés valósulhat meg - mondta korábban Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésein nem született megállapodás a munkáltatói és munkavállalói oldal nézetkülönbözősége miatt. A végső döntést a kormányoldal hozta meg - a VKF tagok döntő többsége aláírta az egyezséget, a Magyar Szakszervezeti Szövetség azonban nem vett részt az aláíráson.

Ezek jönnek még: szja-csökkentés és családi kedvezmény

Jövőre 16 százalékról 15-re csökken az szja kulcsa. Ez az alacsony keresetű, gyermektelen munkavállalók számára alig észrevehető változást jelent: 111 ezres bruttóval számolva, a minimálbéreseknek 1110 forintnyi nettó többletet, míg a garantált bérminimum esetén is csak 1300 forint körüli pluszt hoz havi szinten. Az átlagkereset (mintegy 250 ezer forint) szintjén is csupán havi 2500 forint körüli nettó jövedelem-növekedést jelent. Viszont, az a gyermektelen dolgozó, aki már bruttó egymillió forintot keres, havi szinten 10 ezer forintot nyer januártól.

Ennél komolyabb változás, hogy az adócsökkentéssel összefüggésben a családi kedvezmény szintjeit is átértékelték: a kedvezmény adóban kifejezve 2016-tól négy év alatt fokozatosan 10 ezer forintról 20 ezer forintra növekszik. A juttatás mértéke egy gyermek esetében 66 670 , két gyermek esetén 83 330, három, vagy több gyermek esetében pedig 220 ezer forint bruttó összegben került meghatározásra.

A növekmény így már nettóban is értékelhető: az a két gyerekes minimálbéres - aki már eddig is húszezer forinttal többet keresett, mint egy gyermektelen -, újabb 6110 forinttal gyarapíthatja havi fizetését. (Akit 111 ezer forinton alkalmaznak, az egyedülállóként nettóban mintegy 73 ezer forintot vihet haza jövőre, viszont már három gyermekesként 106 ezret.

Akit tehát bruttó 111 ezer forinton alkalmaznak, az egyedülállóként nettóban  73 ezer forintot kaphat kézhez jövőre, három gyermekesként 106 ezret - 33 ezer forinttal többet.

Összességében viszont továbbra is a tehetőseké a jelentős adóelőny: bruttó egymillió forintnál a gyermektelen kereső nettója 665 ezer forint, a három gyermekesként viszont már 797 ezret tehet zsebre.