A piaci várakozásoknak megfelelően korrigálta Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az idei hiánycélját a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításából befolyó bevételekkel. Eszerint a költségvetésben elfogadott 2,94 százalékos GDP arányos eredményszemléletű hiány helyett 2 százalékos többlet lesz.

Az NGM levezetése szerint a magánpénztári vagyon teljes beszámításával a többlet valójában a GDP 4 százaléka lenne, ám a kormány már döntött a MÁV adósságának és a BKV tartozásainak részleges átvállalásáról. Ez a lépés GDP arányosan 1,3 százalékkal rontja a többlet. A kormány arról is döntött, hogy kivált egyes meg nem nevezett ppp-projekteket , ami a GDP 0,7 százalékának megfelelő kiadással jár - így lesz az államháztartási többlet a GDP 2 százaléka.

A NGM utal arra is, hogy a mindezen döntések nem érintik az elfogadott költségvetés pénzforgalmi sarokszámait - és nem tekintenek el a 250 milliárd forintos kiadási zárolásról sem - amelyből létrehozzák a költségvetés stabilitási alapját.

Az NGM utalt arra is, hogy az április 15-én Brüsszelnek benyújtandó konvergenciaprogram tartalmazza azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek a foglalkoztatás növelése, a gazdasági növekedés erősítése, az ország versenyképességének javítása, valamint a fiskális egyensúly biztosítása érdekében elengedhetetlenek.

A konvergenciaprogram részletesen beszámol azokról a lépésekről, amelyeket a kormány az egyes kritikus területeken (önkormányzati rendszer, nyugdíj jellegű ellátások, szociális rendszer, közpénzügyek, közösségi közlekedés) a költségvetési szempontok figyelembe vételével kíván tenni 2011-ben. A tervek szerint a programot a kormány a jövő szerdai ülésén már megtárgyalja.

A konvergenciaprogram mellett a kormány április 30-ig kidolgozza a Nemzeti Munka Tervet, amely kiegészíti a Széll Kálmán-tervet. A Nemzeti Munkatervről első ízben Orbán Viktor miniszterelnök említette március 15-i beszédében, ám azóta ennek létezéséről egyetlen minisztérium sem tudott a sajtónak információval szolgálni.

A terv célja, hogy 2014-ig a magyar gazdaságban 300-400 ezer új munkahelyet teremtsenek. A kormány a munkaterv keretében új Munka Törvénykönyvre tesz javaslatot javaslatot, melynek célja, hogy az EU legrugalmasabb munkaerőpiacát alakítsa ki hazánkban.

A terv keretében megvizsgálják az atipikus foglalkoztatási formákat, illetve a közmunka rendszerét nemzetközi összehasonlításban. A kormány tervei szerint felülvizsgálják a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztráció csökkentésének lehetőségét és a be nem jelentett munkavégzés kifehérítését - olvasható az NGM közleményében.