2021-ben elkészült a 48-as kilométernél a szárligeti csomópont, a már meglévő 39-es bicskei mellett, és az átadást követő türelmi időszak letelt, így már két autópálya-lehajtója lett Fejér megyének. E

Ez azt eredményezi a szabályozásból adódóan, hogy a két csomópont (Szárliget és Bicske) között áthaladóknak 2022. január 1-től Fejér megyei e-matricára is szükségük van. A jelenlegi szabályozás szerint minden megyematrica a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes, és Fejér megyének eddig csak egy lehajtója volt az M1-es autópályáról.

Az M1-en önmagában a Fejér megyei e-matrica a Herceghalom csomópont és a Tatabánya-Óváros csomópont között jogosít fel autópálya-használatra. Ezen kívül Fejér megyei autópálya-matricával nem csak az M1-es adott szakaszát veheted igénybe, hanem az M7-es Balatonig tartó részét, és az M6-oson is eljuthatsz egészen Dunaföldvárig - írja a simple.hu.

Az M1-est mostantól a következő matricák fedik le:

  • Pest,
  • Fejér,
  • Komárom-Esztergom
  • Győr-Moson-Sopron

Furcsa beruházás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2019 májusában kezdte építeni az M1-es autópálya szárligeti csomópontját, amivel könnyebben lehet megközelíteni a Mészáros Lőrinc ásványvizét gyártó Vivienvíznek a palackozóüzemét.

A G7 részletesen foglalkozott a beruházással, cikkükben többek között megemlítették, hogy nagyon siettek az építkezéssel, miközben más, nagyobb forgalmat vonzó, több ember életére hatásra levővel már nem kapkodtak ennyire.