Idén januártól jogszabály kötelezi a boltosokat és egy sor más szolgáltatót arra, hogy vásárlóiknak valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget kínáljanak. Így a pénztárgépek használatáról szóló rendeletben az online kasszahasználatra kötelezettek körének - ilyen a hagyományos boltosok mellett például a gyógyszertár, a gépjármű kereskedő, javító, -alkatrész kereskedő, a taxis, a vendéglátóhely, szálláshely szolgáltató, a kölcsönző, a plasztikai sebészet, diszkó, ruhatisztító, fizikai közérzetet javító szolgáltató, testedzési szolgáltató - a ropogós bankjegy, vagy a guruló pénzérme mellett valamilyen elektronikus fizetési módot is kell kezelnie.

A járványhatás egyik ága egyébként éppen az volt, hogy többen és többet fizetnek bankkártyával a szolgáltatások világában, hiszen az sokkal biztonságosabb a készpénz számolgatásánál. A bökkenő csak az, hogy 2020-ban végül alig nőtt az elfogadóhelyek száma ahhoz képest, hogy sokaknak át kellett állniuk az elektronikus fizetés fogadására – vette észre a blokkk.com kereskedelmi szakblog.

Így az átállásban kötelezettek vagy nem álltak át az újonnan előírt módira mindannyian, vagy a POS terminál, bankkártya elfogadás helyett más elektronikus fizetési módot kínálnak a vásárlónak, vagy tevékenységüket felfüggesztették, abbahagyták. Elektronikus fizetési megoldás lehet egyébként az átutalási lehetőség felkínálása - az azonnali utalás öt másodpercen belül megérkezik, és ráadásul nincs a bankkártyás fizetéssel szemben elfogadóhelyi jutalék, ráadásul egyszerűsíthető másodlagos azonosítókkal is.

A kormány korábbi számítgatásai szerint 60 ezer olyan szolgáltató működött az átállási határidő előtt, akiknél nem volt lehetőség elektronikus fizetésre.

Az MNB adatai szerint a bankkártyás fizikai elfogadóhelyek száma ehhez képest alig változott, mindössze 11 ezerrel nőtt egy esztendő alatt.

Elfogadóhelyek
év20192020
elfogadóhelyek száma111 765123 091
POS terminálok száma177 459203 016
Forrás: MNB, december 31-i adatok

Az MNB adatai szerint a hazai kibocsátású kártyákkal a vásárlási fizetések 2020-ban a tranzakciók számában 8, értékében pedig 18 százalékkal növekedtek. 2020 folyamán ugyanakkor az online pénztágépeken rögzített tranzakciók darabszáma 18 százalékkal, értéke pedig 5 százalékkal csökkent. De hát a háztartások fogyasztási célú költekezése ennél azért több, 22 ezer milliárd forint felett mozgott 2020-ban, tehát van még hely jócskán a pályán. Egy szolgáltatóhelyen nyilván több POS terminál is lehet, ezért nagyobb a számuk, elég csak a nagyáruházakra gondolni.