Megújult a római Pantheont idéző, balatonfüredi Kerektemplom, amelynek kápolnájában újra tartanak miséket – adta hírül a Balatonfured.hu.

 

  • Kívülről teljesen felújították a templomot, amely új vakolatot kapott,
  • emellett restaurálták a bejárati kaput, illetve az oszlopokat.
  • Az épület altemplomát is renoválták, ahol a jövőben kiállításokat is szerveznek.
  • Az ugyancsak felújított sekrestye szomszédságában egy új mosdó helyiséget is kialakítottak,
  • emellett az épület új hangosítást és világítást kapott.

 

A 2012 óta a tihanyi bencés plébániához tartozó, újjászületett templomot Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát áldotta meg a szentmiséjében, amelyen részt vett Nyiredy Maurus atya, a római katolikus templom vezetője is.

Fontos spirituális hely

„Különleges hely a Kerektemplom, ahol gyóntatóként számos élettörténettel találkozom, sokan teszik le a templom falai között életük terhét. Ez egy fontos spirituális hely” – fogalmazott az ünnepélyes eseményen Mihályi Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele.

Mint hangsúlyozta, mindenki előtt nyitottá vált a felújított templom, amelyet az is szimbolizál, hogy

a betérőket a régi, fekete rács helyett a bejáratnál egy üvegajtó várja.

Róma egyik legfontosabb látványossága többé nem látogatható ingyen

Többé nem lesz ingyenesen látogatható az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori műemlék. Bővebben>>>

Pantheon idéző magyar alkotás

A Kerektemplom építését 1841-ben kezdték el Fruhman Antal tervei alapján a füredi savanyóvízhez járó vendégek kérésére, azóta a kápolna a város egyik emblematikus épülete lett. A győri építész alapul vette a római Pantheon képét, és annak kicsinyített mását építette fel igen tetszetős formában – ismerteti a portál.

A klasszicista stílusú, szép térhatású templom főoltárán Jézus Krisztus és a szamáriai asszony találkozását ábrázoló kép található, a kútjelenet a savanyúvízforrásra, annak áldásos hasznára utal. Emellett Vaszary János: Krisztus a keresztfán című festménye is megtekinthető az épületben.

A felújítást a GINOP-7.1.9-17-2018-00008 számú Balatonfüred reformkori városrészének integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése című projekt keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.