Azzal, hogy a Földközi-tengeren keresztül egyre nehezebb bejutni és olyan országot találni, ahol partra is engednek szállni az Európai Unióban, újra sűrűsödik a Balkánon és Magyarországon átmenő tranzit útvonal - írja a G7, amely egy konkrét példán mutatja meg, mi a helyzet. A Frontex uniós határvédelmi ügynökség statisztikái szerint októberben közel háromszor annyi határátlépési kísérlet történt itt, mint egy évvel korábban.

Összességében a 2015-ös migrációs válság óta nem volt olyan erős bevándorlási hullám, mint idén. A Neue Zürcher Zeitung friss riportja szerint a Balkáni útvonal ugyan drágább, de ehhez képest még mindig biztonságosabb, mint a tengeri. A cikkben megszólaló Khaled nevű fiú a szaharai Tataouine tartományból korábban már kétszer megpróbált feljutni az Olaszországba menő csempészhajókra, de ez egyik alkalommal sem jött össze.

Más tunéziaiakhoz hasonlóan ezért ő is inkább Isztambulba repült, hogy a nyugat-balkáni útvonalon át próbáljon bejutni az EU-ba. Törökországba nem kell vízum a tunéziaiaknak, és bár a török határőrök így is gyakran visszaküldik őket, ha nem tudják bizonyítani, hogy legálisan mennének tovább.

Rövidebb a kerülőút

Isztambulból jellemzően busszal vagy repülővel utaznak tovább Belgrádba. Szerbia az újabb migrációs hullám miatt, uniós nyomásra november 20-től vízumkötelezettséget vezet be több országgal szemben, de most még a belépésnél elég szállodafoglalást és elegendő mennyiségű készpénzt felmutatni. A szerb határon várható kikérdezésre blogokon és Youtube-on terjedő okosítók készítik fel az érdeklődő észak-afrikaiakat, hogy megfelelő választ adjanak.

A Neue Zürcher Zeitung cikke Szabadkát írja le “a bevándorlók és az embercsempészek központjaként”. A cikkben szereplő Khaled is ide buszozott el Belgrádból, majd aztán taxival ment tovább Zomborba, ahol az éjszaka közepén volt számára is ismeretlen maszkos emberekkel találkozója.

“Olyan ez, mint egy piac, ahol sok ajánlat van” – meséli a cikkben a felajánlkozó embercsempészek és az Európába vágyók találkozási helyéről. A magyarországi tranzit – át a határkerítésen Szerbiából magyar területre, majd tovább Ausztriába – szokásos árfolyama az elmúlt hónapokban 3000 euró (1,2 millió forint) volt. Itt is van azonban infláció: az embercsempészek tarifája az egyre nagyobb kereslet miatt mostanra 3800 euróra ment fel.

Khalednek másodszorra sikerült átjutnia a magyar határkerítésen, aztán Ausztrián és Svájcon keresztül Franciaországba. A teljes út 6000 euróba került.