Vlagyimir Putyin elnök utasította a Wagner harcosait, hogy írjanak alá hűségesküt az orosz államnak, miután egy halálos repülőgép-szerencsétlenségben feltehetően meghalt Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoscsoport főnöke – írta meg a Reuters.

Az, hogy Putyin kötelező esküt írt elő a Wagner és más katonai magánvállalkozók alkalmazottai számára, egyértelmű lépés a felé, hogy ezeket a zsoldoscsoportokat szigorúbb állami ellenőrzés alá vonják.

A Kreml honlapján közzétett rendelet arra kötelez mindenkit, aki a hadsereg nevében végez munkát, vagy támogatja a Moszkva által "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai akciót, hogy hivatalos esküt tegyen Oroszországnak.

Az eskü szövegében szerepel egy olyan sor, amelyben az esküt tevők megígérik, hogy szigorúan követik a parancsnokok és a magas rangú vezetők parancsait.

Putyin pénteken írta alá a változtatást azonnali hatállyal bevezető rendeletet, miután a Kreml tagadta és „teljes hazugságnak” nevezte azokat a nyugati feltételezéseket, amelyek szerint miszerint Prigozsin az ő parancsára halt meg, illetve bármi köze lenne hozzá.

A Kreml egyelőre hivatalosan még nem erősítette meg a Wagner-vezér halálát, de Putyin már részvétet nyilvánított Prigozsin családjának. A Kreml szerint a hivatalos megerősítéshez meg meg kell várni a hivatalos vizsgálati eredményeket, ezek már folyamatban vannak, miután megtalálták a túlélők nélkül lezuhant gép fekete dobozát.

Az orosz légügyi hatóság közölte, hogy Prigozsin egy magánrepülőgép fedélzetén tartózkodott, amely szerda este Moszkvától északnyugatra lezuhant, túlélők nélkül, pontosan két hónappal azután, hogy ő vezette a hadsereg vezetői elleni sikertelen lázadást.

 

 

 

Baljós üzenetet küldött felszállás előtt a Prigozsin gépén dolgozó légiutas-kísérő

Számos feltételezés létezik a Prigozsint szállító magánrepülőgép lezuhanását illetően, a légiutas-kísérő utolsó üzenete pedig szintén azt igazolja, hogy a gyanakvás nem alaptalan.Bővebben --->