Bár közvetlenül nem bírálták Oroszországot, a Putyinnal tartott csúcstalálkozó második napján tett felszólalásaik sokkal összehangoltabbak és határozottabbak voltak, mint az afrikai országok által eddigi megszólalások.

Emlékeztették a Kreml vezetőjét arra, hogy az afrikaiak mennyire aggódnak a háború következményei, különösen az emelkedő élelmiszerárak miatt. Ezzel szemben Putyin biztosította őket, hogy nincs miért aggódni, Oroszország elegendő gabonát tud adni az élelmiszerellátáshoz.

Putyin a csúcstalálkozó második napján arról is beszélt, hogy Oroszország növeli az Afrikába irányuló élelmiszer-szállításokat, beleértve a csütörtökön megigért ingyenes gabonaszállítmányokat.

Putyin közölte az afrikai vezetőkkel, hogy Moszkva 23 milliárd dollárnyi (8064 milliárd forintnyi) adósságot engedett el, konkrétan azonban nem mondta meg, hogy mely országok adósságaira gondolt és milyen időszakra.

Dmitrij Peszkov reakciója az afrikai vezetők aggodalmára abban merült ki, hogy Ukrajnára hárította a béketárgyalás elmaradását.

Oroszország nyitott a háborút lezáró béketárgyalások megkezdésére, de Ukrajna nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni

– mondta a Kreml szóvivője.

Putyin: ingyen kiváltjuk az ukrán gabonát, rekordot dönt az orosz termés

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország képes kiváltani az ukrán gabonát a nemzetközi piacon. Bővebben >>>

Putyin átnézte és végiggondolja a békejavaslatot

Hozzátette, Vlagyimir Putyin orosz elnök átnézte az afrikai országok által előterjesztett békejavaslatot, amiről még péntek este folytatnak értekezletet.

Moszkva tiszteletben tartja és gondosan tanulmányozza az afrikai vezetők ukrajnai békejavaslatát

– közölte tárgyalópartnereivel Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón Szentpéterváron.

Az afrikai vezetők júniusban Putyinnal és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is ismertették békekezdeményezésüket, ám azt egyelőre egyik fél sem fogadta el.

Putyint csak a katonai együttműködés érdekli

„Oroszország több mint negyven afrikai országgal kötött katonai-műszaki együttműködésről szóló megállapodást” – számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.

Oroszország kész ingyenesen fegyvereket szállítani Afrikának a kontinens biztonságának fokozása érdekében, és szorosabban együttműködne az afrikai bűnüldöző és hírszerző szolgálatokkal.

Putyin megjegyezte, az afrikai országok képviselői aktívan részt vesznek az Oroszország által szervezett katonai-műszaki fórumokon és gyakorlatokon, ahol még alaposabban megismerhetik fegyvereit és elsajátíthatják használatukat.

Az orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország megerősíti diplomáciai jelenlétét Afrikában, új konzulátusokat és nagykövetségeket nyit, valamint bővíti a már meglévő képviseletek személyzetét.

A kétnapos csúcstalálkozón az afrikai kontinens 54 országából 49 képviselteti magát, de csak 17 ország állam- vagy kormányfői szinten. Ez kevesebb résztvevőt jelent, mint ahányan a 2019-es csúcstalálkozón megjelentek.