A két egykori ellenséges ország a jelentés megfogalmazása szerint vizsgálja annak lehetőségét, hogy „stratégiai partnerséggé” léptesse elő jelenlegi „átfogó partnerségi” diplomáciai viszonyát.

A délkelet-ázsiai országban külügyminiszterként tett első hivatalos látogatása során Blinken méltatta a két ország közötti virágzó kapcsolatokat, és kifejezte azon reményét, hogy a kétoldalú kapcsolatokat „még magasabb szintre” emelhetik. Chinh válaszában „lehetségesnek” nevezte a két ország közötti kapcsolat magasabb szintre emelését.

A miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően Blinken és Bui Thanh Son vietnami külügyminiszter részt vett a Hanoiban 1,2 milliárd dollár beruházással épülő új amerikai nagykövetség alapkőletételi ünnepségén. Blinken az új nagykövetség létesítését „újabb jelentős lépésnek” nevezte „a nemzetek és népek közötti létfontosságú partnerség megerősítése felé”.

Megvan Ázsia új tigrise, 8 százalékos növekedéssel

A vietnámi gazdaság éves szinten több mint 8 százalékkal nőtt, ezzel az első helyre került Ázsiában, míg a korábbi húzóerő, Kína növekedése csak 3 százalékos.

A két ország közötti „átfogó partnerségi” viszony létesítésének 10. évfordulója alkalmából Blinken háromnapos vietnami látogatása során szombaton felkeresi a Vietnami Kommunista Párt elnökét, Nguyen Phu Trong-ot is. Chinh miniszterelnök „nagy sikernek” értékelte Joe Biden amerikai elnök és Nguyen Phu Trong között az elmúlt hónapban lezajlott telefonbeszélgetést.

Politikai elemzők szerint a 10. évforduló megünneplése és a Biden-Trong telefonbeszélgetés legmagasabb szintű találkozókat is eredményezhet már idén júliusban.

Blinken péntek este érkezett Vietnamba, és vasárnap reggel repül tovább Japánba, hogy részt vegyen a G7-országok külügyminisztereinek találkozóján. Az Egyesült Államok aktív diplomáciai erőfeszítéseket tesz Kína ázsiai-csendes-óceáni térségbeli befolyása növekedésének a megfékezésére.