Évek óta a katolicizmus részét képezik a Szűz Mária-jelenségek és a könnyező szobrok, a közösségi média világában azonban már maga a Vatikán is arra kényszerült, hogy üldözni kezdje az álhíreket.

A The Guardian szerint a pénteken nyilvánosságra került új szabályok szerint mostantól kizárólag egyszemélyben a pápa jelentheti ki az egyes, a profántól eltérő jelenségekről azt, hogy természetfeletti-e vagy sem. Korábban ezt bármelyik helyi püspök megtehette.

A katolikus anyaszentegyház lejegyzése szerint természetfeletti eseménynek számítanak többek között Krisztus és a Boldogságos Szűz jelenései és látomásai, továbbá más olyan jelenségek, melyek a hitet megerősítik és ösztönöznek a szentségimádásra.

Ugyanakkor a vallási intézmény úgy véli, aggodalomra adnak okot a közösségi platformokon terjedő, előzetesen nem ellenőrzött posztok, melyekben azt állítják, hogy a szobrok véres könnyeket hullajtanak, illetve hogy szentképeket fedeztek fel a pirítós mintázatában.

Az új útmutatás a vatikáni doktrínahivatal vezetője szerint nem a szellem ellenőrzésére és legkevésbé sem annak elfojtására irányul. Víctor Manuel Fernández bíboros szerint ugyanakkor a természetfeletti jelenségek egyes eseteit kihasználják a haszonszerzés, a hatalom és személyi érdekek miatt, vagy akár ürügyként, abból a célból, hogy visszaélést és felsőbbrendűséget gyakoroljanak.

A bíboros szerint az új útmutatás megjelenése előtt fennállt annak a lehetősége, hogy a hívőket egy olyan esemény által vezetik félre, amelyet isteni kezdeményezésnek tulajdonítanak, miközben valójában valaki képzeletének vagy mítosz- és hazugságmániájának terméke.

Szűz Mária állítólagos jelenései miatt népszerű zarándokhely többek között a portugáliai Fátima és a franciaországi Lourdes. Pio atya és Assisi Szent Ferenc állításai, melyek szerint megtapasztalták a stigmákat, azaz a keresztre feszítés sebeit, katolikusok millióit inspirálták.

Forrnak az indulatok, perrel fenyegetik a pápát a vatikáni alkalmazottak

Példátlan fellépés Rómában: méltatlan munkakörülmények és alulfizetettség miatt támadják a pápát a Vatikáni Múzeumok alkalmazottai, akik közös petíciójukban lerántják a leplet a szerintük elavult bánásmód miatti visszaélésekről.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→