Egyéb társadalmi témák, mint például a szegénység, a migráció és az emberkereskedelem szintén hangsúlyt kapnak, mint az emberi méltóságot fenyegető potenciális veszélyek a Vatikán legfrissebb dokumentumában, amit Ferenc pápa írta alá.

A pápát egyes konzervatívok azzal vádolták, hogy túlságosan eltávolítja a katolikus egyházat néhány hagyományos tanítástól. A liberálisok számára azonban nem tett eleget annak érdekében, hogy az egyházat kézzelfogható progresszióra ösztönözze ezekben a kérdésekben – írja a BBC.

Ferenc pápa 2023-ban azt mondta, hogy a transznemű emberek megkeresztelkedhetnek a katolikus egyházban, amennyiben ez nem okoz botrányt vagy zavart. Azt is megengedte, hogy a papok bizonyos körülmények között megáldják az azonos nemű párokat, bár a Vatikán közölte, hogy továbbra is férfi és nő közötti szövetségnek tekinti a házasságot.

Tavaly a pápa utasította a Vatikán nagyhatalmú tanügyi hivatalát és az azt irányító Victor Manuel Fernández bíborost, akivel szoros kapcsolatban áll, hogy vizsgálják meg a mai világban élő emberek előtt álló „új kérdések összetettségét”. Fernández bíboros az 1990-es évek végén írt és kiadott könyve miatt került tűz alá, amely az emberi szexualitást részletesen tárgyalta.

Bizonyos, hogy az olyan kérdésekben, mint az azonos neműek egybekelése és a nők szerepe az egyházban, a pápa liberális hangvételűnek tűnt, és a gyakorlati változások lehetősége is a küszöbön áll.

Megvetendő béranyaság és csúnya gender-ideológia

Más kérdésekben azonban Ferenc pápa nem sok kétséget hagyott megingathatatlan álláspontja felől. A tanítással kapcsolatos legerősebb szavai közül néhányat az általa jóváhagyott új dokumentumban tárgyalt két ilyen témára tartogatott. Korábban megvetendőnek nevezte a béranyaság gyakorlatát, és csúnya ideológiának az úgynevezett gender-elméletet, amely megkérdőjelezi azt, hogy a nemi szerepeket a biológia rögzíti.

A mostani Dignitas Infinita nyilatkozat az abortuszt „az erkölcsi érzék rendkívül veszélyes válságának nevezi”, és azt mondja, hogy „a béranyaság mind a nőt, mind a gyermeket sérti”.

Azt is hangsúlyozza, hogy az ember születéskori nemét ajándéknak tekintik, és minden kísérlet, amely ennek megváltoztatására irányul, azzal a kockázattal jár, hogy engedünk a kísértésnek, hogy Istenné tegyük magunkat. A szegények, a migránsok és a nők kizsákmányolását szintén az emberi méltóság megsértéseként írja le.

Ferenc pápa tevékenysége továbbra is azt bizonyítja, hogy túlságosan leegyszerűsítő, ha arról beszélnek, hogy ő progresszív vagy konzervatív. A 87 éves pápa 2013-ban lépett hivatalába. A múlt hónapban megjelent önéletrajzában azt mondta, hogy nem áll szándékában nyugdíjba vonulni, és azt tervezi, hogy élethosszig hivatalában marad.