Megdöbbenést váltott ki az az olasz sajtóban megszellőztetett ügyvédi levél, amelyet a világ egyik leglátogatottabb kulturális intézménye, a római Vatikáni Múzeumok csaknem félszáz alkalmazottjának képviseletében kapott kézhez az ottani kormányzói palota (Governatorato).

Ebben 47 múzeumőr, egy restaurátor és egy könyvesbolti alkalmazott perrel fenyegeti legfőbb munkaadójukat, Ferenc pápát, amennyiben nem változnak a Szentszék falain belül általuk tapasztalt, méltatlan munkakörülmények, amely szerintük arról szól, hogy a múzeumi alkalmazottakat „puszta árunak” tekintik, túlságosan ellenőrzik és alulfizetik. 

Megbüntették a beteget jelentő dolgozót

A Bild által idézett sajtóhírek szerint az egyházi munkáltatót ért vádak listája hosszú.

A panaszosok szerint például a Vatikánban önkényes a fizetési szintek felosztása, és a szociális védőháló hiánya miatt nincs jövedelemtámogatás vagy biztosítás az állás elvesztése esetén. A múzeumi dolgozók úgy érzik, hogy kizsákmányolják őket a rendes munkaidőn túl kötelezően elrendelt túlóráztatással is, amelyet szabálytalanul számolnak el.

Azt is kifogásolják, hogy aki beteget jelent, köteles egész nap otthon tartózkodni, mert bármikor számítania kell ellenőrzésre és szankciókra. Az ügyvédi levélben megemlítenek egy esetet, amikor azért büntettek meg egy érintett alkalmazottat, mert az ellenőrzés időpontjában éppen az orvosnál tartózkodott. Megdöbbentőbb lehet az a megfogalmazott vád, miszerint azok, akik beteg vagy fogyatékos családtagjuk ápolása miatt maradnak távol, ugyancsak büntetést kaphatnak. 

Nem ismerik el a járvány éveit a nyugdíjazáskor 

Az alkalmazottak a koronajárvány alatti múzeumbezárások után tapasztalt bánásmódot is jogsértőnek tartják.

Állításuk szerint Ferenc pápa személyesen rendelte el, hogy a 2021-től 2023-ig tartó éveket, – amikor több hónapig zárva maradtak a tömegek által látogatott múzeumok, – ne ismerjék el olyan szolgálati évekként, amelyek meghatározzák a szakma elhagyásakor a nyugdíjat.

Ez azt jelenti, hogy bárkitől, aki nyugdíjba megy, egyszerűen levonják a több hónapos zárva tartás idejét, emellett a koronakorszakra úgynevezett „negatív munkaidő-elszámolást” hoztak létre, amelyben bércsökkentéssel ellensúlyozzák a Covid miatt kifizetetlen órákat

Komoly biztonsági aggályok a múzeumokban

Az egyik legsúlyosabbnak vélt, látogatókat is érintő vád az, hogy a bennfentesek szerint a Vatikáni Múzeumokban figyelmen kívül hagyják a biztonsági protokollokat.

A főként teremőrökből álló, panaszos dolgozói csoport szerint például naponta a megengedett, 24 ezres látogatószám helyett 25-30 ezer embert is rendszeresen kalauzolnak a folyosókon.

Ez pedig nem csak a műalkotásokat veszélyezteti, hanem – különösen a nyár közepén a klíma nélküli helyiségekben – a látogatók és a személyzet tömegeinek egészségére is kockázatot jelent, ráadásul csak két vészkijárat érhető el, illetve például az elsősegélynyújtás a gondnok feladata.

Évek óta feszülő indulatok robbantak ki 

A Bild megjegyzi: az egyház dolgozói számos kiváltságot is élveznek (például nagyon olcsón jutnak üzemanyaghoz, jó egészségügyi ellátást élveznek), emiatt a római Vatikán keresett és biztonságos munkaadónak számít Olaszországban. Az alkalmazottakkal való bánásmód elavult módja miatt azonban évek óta forrnak az indulatok, amely most robbant először nyilvános tiltakozás formájában.

Az ügyről elsőként hírt adó Corriere Della Sera című, olasz újság cikke erről azt írja, hogy ügyvédjük szerint a kifogásolt munkakörülmények sértik az összesen hétszáz múzeumi dolgozó méltóságát és egészségét, akik kiszolgáltatva érzik magukat, mert a Vatikán nem ismer el semmilyen szakszervezetet. 

Közlésük szerint az eleddig példátlan összefogás keretében írt petíciót már kézhez kapta Fernando Vèrgez Alzaga bíboros, a vatikáni kormányzóság elnöke, aki a múzeumokban is gyakorolja a munkaadói jogokat.

A vatikáni adminisztráció egyelőre nem kommentálta a vádakat, de 30 napjuk van az egyeztetésre, máskülönben a bíróságon folytatódik az eljárás.