Miért vonz Európa egyre több amerikait? Az Egyesült Államokban az erőszak és a politikai viszályok elől menekülők száma ugyan még csekély, de az utóbbi években Európába áttelepült amerikaiak száma egyre gyarapszik, különösen Amszterdamban és Lisszabonban – állapította meg elemzésében a The Economist.

A statisztikák zavarosak: a kormányoknak gondot okoz ugyan a tengerentúli lakosok nyilvántartása, de a tendencia nyilvánvaló. 2013 és 2022 között, tíz év alatt a letelepedett amerikai állampolgárok száma

  • Hollandiában 15 500-ról 24 ezerre emelkedett;
  • Portugáliában megháromszorozódott, közel 10 ezerre;
  • Spanyolországban pedig 20 ezerről majdnem 34 ezerre nőtt.
  • Máshol, Franciaországhoz, Németországhoz és a skandináv országokhoz hasonlóan, a mennyiség ésszerűen nőtt vagy egyenletes maradt.
  • Nagy-Britanniában a 2013-as 137 ezerről, 2021-re 166 ezerre nőtt az életvitelszerűen ott élő amerikaiak száma.

Azok közül, akik megfogadták, hogy elmennek, ha Donald Trumpot megválasztják 2016-ban, csak kevesen tették ezt meg. A Gallup közvélemény-kutató azonban 2018-ban azt mutatta, hogy amíg Barack Obama alatt 11 százalékról 16 százalékra emelkedett azon személyek aránya, akik azt állították, hogy el akarnak költözni az Egyesült Államokból. Joe Biden megválasztása után ez az arány 17 százalékra nőtt. A YouGov tavalyi, 12 hónapos felmérése azt mutatta, hogy a kivándorlást fontolgatók nagyrészt liberálisok.

A The Economist megállapítása szerint a konzervatívok sokkal kisebb valószínűséggel mondják azt, hogy el kell hagyniuk az Egyesült Államokat. Bár az Európába kivándorló amerikaiak száma még nem átütő: néhány tízezer a 330 millió lakosból, ám figyelmeztető jel, hogy közülük sokan részben azért mentek el, mert elkeseredtek azon, hogy Amerika merre tart.

A munka és a magánélet közötti egyensúly Európában sokkal jobb

– mondta a lap érdeklődésére Tracy Metz, a John Adams amerikai-holland kulturális intézmény vezetője, aki ezt azzal is alátámasztotta, hogy amíg az amerikai munkavállalók 1811 órát dolgoznak 12 hónap alatt, addig az európaiak 1571-et; a kipihent hollandok pedig mindössze 1427 órát. 

Hollandia nemrég még tömegével vonzotta a marihuánát szívni próbáló vagy azonos nemű társakkal házasságot kötő jenkiket. Mostanra azonban sokkal szélesebb körű az amerikai kivándorlás ide, amelyet megkönnyít, hogy

a holland egyetemek alapképzéseinek 28 százaléka angol nyelvű. Ráadásul az online álláshirdetésekben majdnem olyan gyakran kérik az angol nyelvet, mint a hollandot.

Egyes emigránsokat Európa erős szociális hálója vonz. Heather Caldwell Urquhart, a 2021-ben Lisszabonba költözött írónő korábban csak azért vállalt irodai munkát Massachusettsben, hogy egészségbiztosítást kapjon. Portugáliában ő és a házastársa a töredékét fizeti annak, mint egy azonos amerikai egészségbiztosításért az USA-ban kellene.

Az európaiak ráadásul csábító ajánlatokat tettek a külföldiek felé az utóbbi időben. Így például

  • Hollandia lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a tengerentúli szakértő alkalmazottak bevételének 30 százalékát mentesítsék az adó alól.
  • Portugáliában a tartózkodási vízumhoz az országos minimálbér 150 százalékának megfelelő bevételre van szükség, azaz 30 naponként körülbelül 1100 euróra, ami egyszerű akadály az amerikai nyugdíjasok számára. A külföldiek tíz százalékos átalányadót fizetnek a "passzív bevételek" után, amelyek a befektetésekhez vagy a nyugdíjhoz hasonlíthatók.
  • A spanyol "Beckham-szabályozás" 24 százalékos átalányadót vet ki az országon belül szerzett jövedelemre. 
  • Számos nemzetközi helyszínen "digitális nomád" vízumot vezetnek be a technológiai szabadúszók számára.
  • Olaszország a vagyonosokat szeretné magához vonzani azzal, hogy 12 havonta 100 ezer euró jövedelemadót fizetnek, függetlenül attól, hogy mennyit keresnek. 
  • Franciaországban a tengerentúli vállalkozások vezetőinek nyújtott mentességet, Németországban azonban nincs ilyen.
Az amerikaiak tudatában vannak annak, hogy Európának is megvannak a maga előnyei: a jó egészségügyi ellátás, a jobb tömegközlekedés, a sokkal kevesebb fegyveres erőszak, ugyan van rasszizmus, de sokkal kevésbé halálos. Bizonyos értelemben irigylik Európa szabadságát

 – hangsúlyozta Amanda Klekowski von Koppenfels, az amerikai diaszpóra szakértője.

 

Csak egy európai országban gondolják könnyűnek a beilleszkedést azok, akik dobbantanak

A koronavírus-világjárvány alatt bevezetett új munkarendeknek köszönhetően már sokaknak nem idegen a home office fogalma, ami lehetővé tette az emberek számára azt, hogy könnyebben költözzenek külföldre. Bővebben --->