Volodimir Zelenszkij leváltottata Vadim Prisztajko ukrán nagykövetet az Egyesült Királyságban, miután a követ nyilvánosan bírálta az ukrán elnököt. Az elnöki rendelet, amelyben bejelenti a nagykövet menesztését, nem indokolja döntését – számolt be róla a Politico.

Mindez azután történt, hogy Prisztajko nyilvánosan bírálta Zelenszkijt, csattanós választ adva Ben Wallace brit védelmi miniszternek, aki azt javasolta, hogy Ukrajna mutasson több hálát szövetségesei iránt.

Wallace július elején a vilniusi NATO-csúcstalálkozón újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy az Egyesült Államokban jövőre elnökválasztás lesz, és az ukránoknak komoly katonai támogatást nyújtó országok törvényhozói politikai problémával szembesülhetnek, ha kiváltják az ukránok haragját. Európa nagy részén aggódnak amiatt, hogy a NATO-szkeptikus Donald Trump visszatérhet amerikai elnöknek.

Prisztajko interjúja kiverte a biztosítékot

Zelenszkij a vilniusi sajtótájékoztatón ironikus megjegyzéssel reagált Wallace szavaira, mondván, nem érti, mennyire kellene még jobban kifejeznie köszönetét:

Írhat nekem arról, hogyan szeretné, ha megköszönnénk, hogy teljes mértékben kifejezhessük hálánkat. Megtehetjük, hogy minden reggel úgy ébredünk, hogy köszönetet mondunk neki.

A Sky Newsnak adott interjú során Prisztajkót megkérdezték, hogy volt-e ebben a megjegyzésben egy csipetnyi szarkazmus, amivel a nagykövet egyetértett. „Nem hiszem, hogy ez a szarkazmus egészséges. Nem kell megmutatnunk az oroszoknak, hogy feszültség van köztünk” – reagált a most elbocsátott diplomata.

 

 

 

Mindenki a szankciókról beszél, de mit értek el valójában velük?

Lassan másfél éve tart az orosz-ukrán háború, ennyi idő után már érdemes megvizsgálni, hogy az orosz támadáskor azonnal életbe léptetett, majd kibővített gazdasági szankciók mennyire hatékonyak. Bővebben --->