Az Izraelben élő szakértő Lánczi Tamásnak, a műsor házigazdájának úgy vélekedett, hogy mivel egy társadalmi konfliktusról van szó, ezért valószínűtlennek tartja, hogy a szárazföldi támadás elmarad, mivel szerinte „ha az állam nem vesz elégtételt, a társadalom fog elégtételt venni.”

Lánczi Tamás azt is feszegette: nem lehetséges-e, hogy nem kellően szuverén Izrael ahhoz, hogy önmaga döntsön arról, mikor és milyen jellegű ellencsapást hajtson végre, hanem azt jóvá kell hagynia az Egyesült Államoknak.

Castel erre úgy válaszolt, erős koalíciós egységre kellene vigyáznia Izraelnek a nemzetközi térben, és Iránon túl az országnak további ellenségei is vannak, ezért fontos, hogy ez az egység megmaradjon – írja az MTI.

Arra a kérdésre, hogy kétfrontos háborúra kell-e Izraelnek készülnie a Hezbollah miatt, a szakértő úgy válaszolt, hogy egy belső és egy külső tűzgyűrű is létezik: a belső az izraeli arab lakosság, míg a külső Szíriában, Libanonban, Jemenben és Iránban is van.

Robert C. Castel szerint Libanonban lényegében az összes progresszív álom megvalósult azáltal, hogy az jön és megy a határon, aki akar, állandóak a harcok a vallási és etnikai csoportok között és nincs nemzeti öntudat.

Lánczi emlékeztetett, hogy az EU megháromszorozta a Palesztinának folyósított támogatásokat az izraeli támadás után. A biztonságpolitikai szakértő erre úgy reagált, hogy „Európa ezzel preventív öngyilkosságot követ el”.

Két fronton támad Izrael

Izrael az ország déli részén az iszlamista Hamász terrorszervezet gázai, északon pedig a síita Hezbollah milícia libanoni katonai célpontjait lőtte vasárnap és hétfőre virradóan - közölte az izraeli hadsereg szóvivője.
Bővebben--->