A Migrációkutató Intézet vezető kutatója, Sayfo Omar az Economx megkeresésére elmondta: az európai országok többségében megfigyelhető bizonyos szimpátia a palesztinok felé, ami megmutatkozik az évi több millió eurós támogatásokban, segélyekben.

A Hamasz mészárlása azonban most adott egy pofont a palesztin ügynek, hiszen a soha nem látott brutalitású támadás nyomán politikailag nehezen vállalhatóvá váltpalesztin fél támogatása.

Emellett több ország felfüggesztette a segélyeket, ami növeli a palesztin területeken uralkodó gazdasági és társadalmi feszültségeket.

Az elkerülhetetlen szárazföldi offenzíva kapcsán pedig felmerül a kérdés, ha a terroristákat így ünneplik európai városokban, akkor mi lesz itt, ha civilek sokasága fog meghalni a támadás során?

Civilekkel veszik körbe magukat

A szakértő szerint nagyon aggasztó, mert már most megmondható, a Hamász fegyveresei lakóépületekben, magukat civilekkel körbevéve fognak harcolni, és egy percig sem fogja visszatartani őket az ártatlanok halálának lehetősége.

A Gázai övezetben már 2215-re emelkedett az izraeli támadások halálos áldozatainak száma

A palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a halottak között 724 a gyermek. A sebesültek számát 8714-ben adta meg a hírforrás.
A Jordán folyó nyugati partján (Ciszjordániában) 54 ember vesztette életét, 1100 sebesült meg - közölte az egészségügyi tárca.
(MTI, 2023. október 14., szombati adat.)

Ez pedig növelheti az indulatokat az Európában élő bevándorlók körében is, hiszen az ő hírfolyamaikból kirajzolódó kép szerint a palesztinok ezúttal sem agresszorok, hanem áldozatok.

Gázaváros izraeli légicsapás után 2023. október 13-án.
Gázaváros izraeli légicsapás után 2023. október 13-án.
Kép: Getty Images / Ahmad Hasaballah

Súlyos kockázat a jövőre nézve

A palesztin-izraeli konfliktust sokan az elnyomott és az elnyomó harcaként, az arabok, illetve a muszlimok elleni háborúként interpretálják, így magukénak érzik a palesztin fél sérelmeit.

Ha az európai kormányok be is tiltják a palesztin-párti demonstrációkat, a feszültség megmarad, hiszen a többségi társadalomtól elidegenedett bevándorlók megerősödnek hitükben, miszerint Európa az elnyomók mellett áll, őket pedig akadályozzák jogaik gyakorlásában.

Ez pedig súlyos kockázatokat rejt a jövőre nézve – figyelmeztetett a szakértő.