Egyes hírek szerint az izraeli a politikai és katonai vezetés között véleménykülönbségek is kialakultak, amelyeket gyorsan elsimítottak, hiszen most a teljes egységet kell kifelé mutatni – mondta el az Economx megkeresésére Nagy Dávid, az Euroatlantic Consultancy szakértője.

Két fő oka is lehet a szárazföldi támadás megtorpanásának. Az egyik, hogy az izraeli védelmi erőknek is fel kellett tölteni soraikat, bár a 300 ezer tartalékost nagyon gyorsan behívták, egy ilyen offenzívát nagyon alapos tervezésnek kell megelőznie.

Az másik ok – amelyet tegnap este az Egyesült Államok és Izrael is megerősített -, az USA azon kérése, miszerint szeretnék megerősíteni a térségben lévő védelmi erőiket, mert tartanak Irán, az iráni „proxy-milíciák” támadásától. Tegnap este Joe Biden amerikai elnök viszont azt is mondta, ez csak egy kérés volt, Izrael szuverén államként dönthet a szárazföldi hadműveletről.

Az elmúlt éjszaka már kisebb izraeli erők bevonultak a Gázai övezet egyes részeire, az ő feladatuk feltételezhetően az, hogy megtisztítsák az utat a nagyobb létszámú haderő előtt.

Mit kérhet a Hamász a túszokért cserébe?

Az eddigi információk szerint legkevesebb 220 túszt ejtettek a Hamász fegyveresei, és az izraeli családokat központilag értesítették erről, ám nem tudni, a fogvatartottak közül hányan vannak még életben.

Azt látszik, hogy a Hamász vezetésével jó kapcsolatokkal bíró Katar megpróbál közvetíteni, de a palesztin szervezet a legjobb esetben is kőkemény árat kér a túszok kiszabadulása fejében. Gondoljuk csak bele, annak idején öt év után szabadulhatott a Hamász fogságából Gilád Salit izraeli katona, akiért cserébe Izrael ezer palesztin foglyot engedett el.

Akkor mit fognak kérni 220 túszért cserébe, ha erre sor kerül? A Hamász több esetben azt kommunikálta, hogy az összes bebörtönzött palesztin szabadon bocsátását – mutatott rá végezetül Nagy Dávid.

Hajszálon függ a túszok élete

A túszkérdésnek szomorú apropóját adja, hogy a mai napon megerősítette az Economx megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hetek értesülését. Paczolay Máté külügyi szóvivő elmondta: két magyar-izraeli kettős állampolgárt, a nyolcéves Ellát és a tizenötéves Dafnát is túszul ejtette a Hamász.

Az Economx megkeresésére Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára pár nappal ezelőtt (ekkor még nem tudtunk a magyar túszokról – a szerk.). rámutatott:

A túszok élete hajszálon függ, és ha megindul az elengedhetetlen szárazföldi akció, akkor ezt az összes civilre el lehet majd mondani.

Sajnos, ennyi túsz kiszabadítására kevés a reális esély – hangsúlyozta a hadtörténész.

Mit fog érni a katonai fölény?

Csicsmann László, Közel-Kelet szakértő, az Economx megkeresésére elmondta: Izrael lényegében hozzászokott a hasonló akciókhoz, jelentős katonai fölénnyel is rendelkezik.

Ami azonban újszerű helyzetet idéz elő, a mintegy 220, a Hamász által fogva tartott izraeli állampolgár. Köztük nem mellékesen katonák is vannak. Izrael számára kulcsfontosságú, hogy élve kiszabadítsák őket.

A túszok kiszabadítása kapcsán azonban a Hamásznak feltételei lesznek, és kérdéses hogy valamelyik arab állam – elsősorban Katar – közvetítésével sikerül-e ezekben megállapodni. Jelenleg tehát a Hamász infrastruktúrájának felszámolása mellett kulcsfontosságú a túszok helyzete – húzta alá az egyetemi tanár.

A hadműveletben a lövészkatonának nagyon fontos szerepe lesz

Csepregi Zsolt, Izrael-szakértő az Economx részére kifejtette: az izraeli haderő szemmel láthatóan hosszú harcra rendezkedik be, a nagy létszámú katonaság mellett jelentős mennyiségű nehézfegyvert szállított oda. Feltehetően légierővel, tüzérséggel, haditengerészeti eszközökkel és drónokkal folytatott alapos előkészítés fog zajlani.

A cél a Hamasz rakétaállományát és az erődített pozícióikat a szárazföldi offenzíva előtt, vagy azzal párhuzamosan megsemmisíteni. Emellett azonban korlátozott célokkal már a szárazföldi egységek is műveleteket hajthatnak végre az övezetben (amint ezt már látjuk ezen a héten– a szerk.).

Tehát nem egy szigorúan elválasztott szakaszokra bontott offenzíváról lesz szó, hanem az izraeli haderő rugalmasan fog reagálni a veszélyekre és a katonai körülményekre.

Izrael egyik fő prioritás a Hamasz vezetőinek likvidálása. A Hamasz, lehetőség szerint összes vezető személyeinek likvidálásával Izrael egyrészt jelezni kívánja, hogy semelyik más terrorszervezet részéről nem tolerál ilyesfajta támadásokat a jövőben, másrészt a vezetők megölésével gyengíti a Hamasz parancsnoki struktúráját is, ezzel elősegítve, hogy a lehető leggyorsabban és legkevesebb áldozattal győzelmet érjen el a Gázai övezetben.

Minden előkészítés és vezetők likvidálása ellenére ez egy nagyon súlyos szárazföldi hadművelet lesz, amely hosszú hetekig eltarthat. Izrael technikai fölénye természetesen segíteni fog, a technológia fontos, de bármilyen meglepő, kiegészítő szerepet fog játszani, a középpontban a lövészkatona lesz – mutatott rá az Izrael-szakértő.