Érezhető a feszültség Magyarország és a 26 másik vezető között, ezt mutatja az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem is vett részt a többi tagországi potentáttal a szerda esti informális vacsorán.

Csütörtöki ülésén az Európai Unió Tanácsa dönteni akar a közös költségvetés felülvizsgálatáról, s bár mindenki az Ukrajnának nyújtott támogatások sorsára figyel, a teljes hétéves büdzsé átalakítása a tét.

Orbán Viktor magyar kormányfő lehet az egyetlen, aki megvétózza az előterjesztést.

A csúcstalálkozót megelőzően az uniós tisztviselők körében visszatérő vélemény volt, hogy fogy a türelem Magyarországgal szemben. Több, névtelenül nyilatkozó diplomata arról beszélt, hogy a tájékoztatókon és megbeszéléseken két lehetséges forgatókönyv körvonalazódott:

  • vagy Orbán Viktor enged a segélyblokádból, ezzel helyreállítva az uniós vezetők közötti jóindulatot és megkönnyítve a befagyasztott pénzeszközök felszabadítását, 
  • vagy pedig fenntartja álláspontját, ami arra kényszeríti a többi 26 országot, hogy Magyarország nélkül folytassa Ukrajna támogatását, és ezzel még jobban elszigetelődne a magyar vezetés.

Orbán Viktornak az okozhat dilemmát, hogy ha feloldja a blokkolást, újra kell építenie a bizalmat Brüsszelben, ami nem lehet egyszerű feladat. De minél tovább kitart, annál nagyobb kárt okoz ennek a bizalomnak - írja a Portfolio a Politico-ra hivatkozva.

A magyar miniszterelnök nem vett részt szerda este az uniós vezetők vacsoráján, de azt követően négyszemközti megbeszélést folytatott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Emmanuel Macron francia elnökkel a Hotel Amigóban, ahol a legtöbb vezető megszállt. Meloni esetében tudható, hogy főként egy Magyarországon garázdasággal és emberek megverésével gyanúsított anti-fasiszta tüntető ügyéről beszéltek főleg.

Több tisztviselő szerint a magyar vétó a még befagyasztott kohéziós és helyreállítási forrásokhoz kapcsolódhat, amelyeket az EU korrupciós és jogállamisági aggályok miatt felfüggesztett. A magyar kabinet állítólag jelezte, nem bízik abban, hogy az Európai Bizottság akkor is felszabadítja a forrásokat, ha teljesíti az előírt feltételeket.

Belga miniszterelnök: megszületik a megállapodás az Ukrajnának nyújtandó segélyekről

Az Európai Unió 27 tagállamának vezetői minden bizonnyal meg fognak állapodni az Ukrajnának nyújtani tervezett, 50 milliárd eurót kitevő pénzügyi támogatásról - jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök, az egynapos brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve csütörtökön. Úgy vélte, hogy nincs alternatívája az ukrajnai segélyekkel kapcsolatos kompromisszumnak, a megállapodás kulcsfontosságú.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök érkezésekor azt mondta, óvatosan optimista a megállapodás megkötésével kapcsolatban. Erre azonban lehetőséget lát, ha Magyarország hajlandó a kompromisszumra.