Orbán Viktor miniszterelnök egy francia lapnak nyilatkozva még kedden azt mondta: Magyarország kész részt venni a 27 EU-tagállam közötti megállapodásban azzal a garanciával, amennyiben évente egyhangú döntés születik az ukrán támogatási program folytatásáról.

A négy évre szóló, 50 milliárd eurós tervhez kapcsolódó magyar kompromisszumos ajánlatot azonban a jelek szerint lesöpörték Brüsszelben –  idézi a Portfolio a Reuters értesülését. Egy magasrangú illetékes jelezte: az évenkénti szavazás az ukrajnai kifizetés folytatásáról nem elfogadható több tagállamnak.

A Szabad Európa jelentése szerint az uniós partnerek politikai és jogi alapon is elutasítják Orbán Viktor javaslatát, és – hacsak a magyar miniszterelnök nem enged – a február 1-jei, csütörtöki rendkívüli EU-csúcs valóban fordulópontot jelenthet a hozzáállásban Magyarországhoz.

A feloldhatatlan ellentétnek két síkja is van: a hazánkkal vitában állók szerint egyrészt jogilag nem állja meg a helyét, hogy egyhangúsággal kellene szavazni egy rendes költségvetési eljárásról (elég a minősített többség), másrészt politikailag sem engedhet a többi 26 tagállam, mert így meglátások szerint a magyar kormány évente kapna vétólehetőséget, hogy a beragadt EU-pénzek kicsikarását elérje.

A magyar kormányfő a Le Point-nak nyilatkozva hangsúlyozta: nem tudni mi lesz a következő három-négy hónapban Ukrajnában, és senki sem tudja, hogy az amerikaiak részt vesznek-e a játékban, akár most, akár a novemberi amerikai választások után. Hozzátette: azt sem tudni, hogy miért pont 50 milliárd euró az ajánlat. Mint mondta, mindemellett a magyar álláspont fő érve, hogy öt hónap múlva választások lesznek Európában. Teljesen figyelmen kívül hagynánk az európaiak véleményét, ha ma olyan döntést hoznánk, amely négy évre lekötné Európát, és ez egy óriási összegre vonatkozik.