Az uniós vezetők azt javasolják majd, hogy a tervezett 50 milliárd eurós ukrajnai segélycsomagról évente tartsanak szavazás nélküli vitát.

Orbán Viktor miniszterelnök egy francia lapnak nyilatkozva még kedden azt mondta: Magyarország kész részt venni a 27 EU-tagállam közötti megállapodásban azzal a garanciával, amennyiben évente egyhangú döntés születik az ukrán támogatási program folytatásáról.

A négy évre szóló, 50 milliárd eurós tervhez kapcsolódó magyar kompromisszumos ajánlatot azonban a jelek szerint már lesöpörték Brüsszelben egy magasrangú illetékes jelezte: az évenkénti szavazás az ukrajnai kifizetés folytatásáról nem elfogadható több tagállamnak.

Az Európai Tanács minden évben vitát tart majd a végrehajtásáról azzal a céllal, hogy iránymutatást adjon az Oroszország Ukrajna elleni háborújából eredő helyzettel kapcsolatos uniós megközelítésről

- ezt kínálhatják fel ma kompromisszumnak az Euractiv brüsszeli uniós hírportál szerint.

Ez megoldaná a vétójog problémáját, de mégis lehetőséget adna Magyarország számára, hogy kifejezze az aggodalmát: a segélycsomagról nem szavaznak, csupán minden évben megvitatják az aktuális helyzetet.

Az uniós diplomaták szerint ez a maximális engedmény, amit hajlandóak lennének megtenni a megállapodás érdekében. Egyesek jelezték, hogy amennyiben Orbán csütörtökön nem hajlandó visszavonni vétóját, akkor az ukrajnai források biztosítása érdekében hajlandóak az EU26-os, uniós költségvetésen kívüli megoldás felé mozdulni.