A vihardagályok őszi-téli szezonja nemcsak a védművekben, hanem a fürdőzőket kiszolgáló strandokon is súlyos károkat okozott számos szigeten Németország északi-tengeri partvidékén.

A helyzetért Leginkább a „Zoltán” nevű, karácsonykor lecsapó vihar okolható, amely akkora pusztítást hagyott maga után, hogy több nyaralósziget kormányzati segítségre szorul.

Dániával határos térségben évente nagyjából 1 millióan nyaralnak, de nemcsak nekik, hanem a természeti környezet fenntartását tekintve is kiemelten fontos a viharokban elmosott homok pótlása - emelte ki a közpénzből finanszírozott segítséget ígérő Alsó-Szászország tartományi gazdasági miniszter, Olaf Lies.

A téli viharok minden évben elmossák a parti homok egy részét, és a helyreállítás mindig tavasz elején kezdődik, hogy a nyaralókat ismét tökéletes dűnesor és „plázs” várja. Az idén azonban jóval nagyobb munkára lesz szükség, az állami homokpótló program révén több százezer köbmétert szállítanak a megtépázott strandokra.

A térség - és egész Németország - legnagyobb északi-tengeri szigete és egyik legelegánsabb nyaralóhelyén, Stylten még be sem fejezték a károk felmérését - írja a Spiegel német hírmagazin.

Wangerooge szigetére 80 ezer köbméter homokot kell szállítani. Baltrumra 60 ezer köbmétert várnak, és a munkát a következő hetekben el kell végezni, mert a húsvéttal együtt megérkező nyaralóknak fel kell állítani a térség ismertető jegyének számító strandkosrakat.