A múlt héten 25 százalékról 100 százalékra emelte a kínai elektromos járművekre kivetett vámokat emelte az Egyesült Államok.

Magát a szabadpiac hívének valló Elon Musk elutasítóan reagált a Fehér Ház bejelentésére. A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója szerint:

Az olyan dolgok, amelyek gátolják a szabad cserét vagy torzítják a piacot, nem jók.

Musk szerint a Tesla a vámok nélkül is jól elboldogul a kínai és a nemzetközi piacon – írja a BBC. Az amerikai milliárdos egy párizsi konferencián elmondta:

Sem a Tesla, sem én nem kértük ezeket a vámokat.

Januárban még azon a véleményen volt Musk, hogy a kereskedelmi korlátok nélkül a kínai autógyártók lerombolnák a más országokból származó versenytársakat.

Peking visszavág 

Az atlanti-térség szankcióira válaszul Peking a héten  dömpingellenes vizsgálatot indított egy széles körben használt műanyag USA-ból, EU-ból, Tajvanról és Japánból származó behozatalával kapcsolatban. 

A kínai kormányzat jelezte: akár 25 százalékos vámmal fogják súlytani az EU-ból és az USA-ból importált nagymotoros gépkocsikat.

Nemcsak az USA, hanem az EU is fontolgatja, hogy ámokat vessen ki a kínai dömping árukra.

A héten Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter az Economx kérdésére elárulta: a kormány álláspontja szerint alapvetően nem segítik a védővámok az európai versenyképességet.