Joe Biden elnök kormánya már a jövő héten átfogó döntést készül előterjeszteni a kínai vámokról, amely várhatóan a kulcsfontosságú stratégiai ágazatokat célozza meg, miközben elutasítja a Donald Trump által kért általános vámemeléseket.

A döntés, az először Trump alatt 2018-ban bevezetett vámok felülvizsgálatának a csúcspontja. Az új vámok olyan iparágakra összpontosítanak majd, mint az elektromos járművek, az akkumulátorok és a napelemek, miközben a meglévő illetékek nagyrészt fennmaradnak. A bejelentést keddre tervezik – számolt be róla a Bloomberg.

Ez Joe Biden egyik legnagyobb lépését jelenti a Kínával folytatott gazdasági versenyben. A döntéshozatal a múlt hónapban a kínai acélra és alumíniumra kivetett vámok emelésére vonatkozó felhívására, valamint a kínai hajóépítő iparral kapcsolatos új vizsgálat hivatalos elindítására épül. A jüan gyengült a hírre, míg a kínai részvények CSI 300 indexe 0,6 százalékot esett a korai kereskedésben, majd ezt követően emelkedett.

Peking felszólítása Washingtonnak

A kínai külügyminisztérium szerint az előző amerikai kormányzat által kivetett vámok súlyosan megzavarták a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi cseréket. Felszólították Washingtont, hogy törölje a korlátozásokat, és hozzátették, hogy Kína lépéseket fog tenni jogai és érdekei védelmében.

Ahelyett, hogy korrigálta volna helytelen gyakorlatát, az Egyesült Államok folytatta a gazdasági és kereskedelmi kérdések átpolitizálását. A vámok további emelése a sérülést csak tetézi

– mondta Lin Jian, a minisztérium szóvivője pénteken egy szokásos tájékoztatón.

Hszi Csin-ping elnök stratégiája, amely a gyártás felfuttatására irányul és a gazdasági lassulás megállítására Kínában, riadalmat váltott ki külföldön. Az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői kritizálták Pekinget az állami támogatás miatt, amely szerintük az olcsó export áradatát táplálta, amely veszélyezteti a munkahelyeket a piacukon. Az EU októberben vizsgálatot indított az elektromos járművek támogatásával kapcsolatban, amely júliusig további vámok bevezetéséhez vezethet.

Az Egyesült Államok szembeszáll Kína tisztességtelen gazdasági gyakorlataival és ipari túlkapacitásával. Nem akarok harcot Kínával. Versenyt keresek, de tisztességes versenyt

– jelentette ki Joe Biden a múlt hónapban.

Kőkeményen kampányol Biden és Trump

A vámoknak valószínűleg kevés azonnali hatása lenne a kínai cégekre, mivel a világelső EV-gyártók a vámok miatt elkerülik az amerikai piacot. A napelemgyártó vállalatai többnyire harmadik országokból exportálnak az Egyesült Államokba, hogy elkerüljék a korlátozásokat, és az amerikai cégek magasabb vámokat akarnak kivetni erre a kereskedelemre is.

Biden és Trump azon verseng, hogy keménynek tűnjenek Kínával szemben, miközben a novemberi választási visszavágó felé tartanak. Biden a múlt hónapban aláírta azt a törvényjavaslatot, amely visszaszámlálást indított a TikTok videómegosztó platform számára, hogy váljon meg kínai anyavállalatától, a ByteDance-től, vagy hagyja el az amerikai piacot.

Az exelnök megígérte, hogy újraválasztása esetén mindenütt megemeli a Kínára kivetett vámokat, és 60 százalékos adót ígért minden kínai importra. Sok demokrata elutasította ezt a megközelítést, többek között azért, mert az inflációval küzdő amerikai fogyasztók számára ez áremeléssel járna.

Chuck Grassley iowai republikános szenátor arra számít, hogy Peking ismét válaszlépéseket tesz. Tudjuk, hogyan reagált Kína, amikor Trump vámokat vetett ki. A mezőgazdaságot sújtották vele. Nem vagyok benne biztos, hogy most ugyanúgy csapnak majd le a mezőgazdaságra, mint akkor, de vissza fognak ütni.”

Hatékony stratégiai vámok kellenek

Joe Biden bejelentését hivatalosan Katherine Tai amerikai kereskedelmi képviselő hivatala léptetné életbe, aki a múlt hónapban azt mondta, hogy a 2022-ben kezdődött felülvizsgálat lezárására számít, amely hamarosan véget ér. Hozzátette, hogy a kormányzat vizsgálta, hogyan lehetne a vámokat hatékonyabbá tenni.

A lépés azután történt, hogy az elnök a múlt hónapban új, 25 százalékos vámokat javasolt a kínai acélra és alumíniumra egy sor olyan lépés részeként, amelyek célja az amerikai acélipar megerősítése és a választások évében a munkavállalók megnyerése. Ezt a fogadalmat nagyrészt szimbolikusnak tekintették, mivel Kína jelenleg kevés fémet exportál az Egyesült Államokba.

Peking visszafogottan válaszolt a fémek korlátozásával való fenyegetésre, és vámokat vetett ki az amerikai propionsavra, amely a vámadatok szerint tavaly 7 millió dollár értékű exportpiacot jelentett az amerikaiaknak. Az iparágak szélesebb spektrumára kivetett vámok azonban erősebb választ válthatnak ki a kínai tisztviselőkből.

A meglévő vámok teljes skálája kiterjed az ipari alapanyagok (mikrochipek, vegyi anyagok), a fogyasztási cikkek (ruházati cikkek és bútorok) behozatalára. Donald Trump 2018-ban vetette ki az első vámokat az 1974-es kereskedelmi törvény 301. szakaszára hivatkozva.