Szentpéterváron a rendőrség azzal a nem titkolt szándékkal kezdett a razziába, hogy „önkénteseket” toborozzon a háborúba – jelentette a Novaja Gazeta Europe a szentpétervári E Center egyik forrására hivatkozva.

letartóztatásokat a forrás szerint „Azamat”-művelet részeként hajtották végre. A bevándorlókat Szentpétervár utcáin, valamint magánlakásokban és kollégiumokban vették őrizetbe egy nagyszabású razzia során. A lap szerint egy nagyjából 30 fős csoportot is elfogtak, amelynek egyes tagjai Télapónak és Hópelyhecskének öltözve próbáltak átjutni a kordonokon.

A Fontanka szentpétervári portál szerint

a rendőrség legalább háromezer embert vett őrizetbe.

A Novaja Gazeta Europe viszont úgy értesült, hogy ennél sokkal több a fogvatartott: a férfiak mellett, nőket és gyerekeket is őrizetbe vettek. a családokat egyébként szétválasztották: a férfiakat a rendőrségre, a nőket és a gyerekeket pedig a Krasznoje-Szelo-i speciális fogdába helyezték el.

A Novaja Gazeta Europe állítása szerint újév reggelén a fogvatartottakat meglátogattak a katonai nyilvántartási és besorozási hivatal képviselői, és felszólítottak őket, hogy jelentkezzenek „önkéntesnek” a hadseregbe. Az embereket azzal fenyegették, hogy családjukat ki fogják utasítani Oroszországból. Azoknak, akik nem rendelkeznek orosz állampolgársággal, felajánlották annak gyorsított megszerzését. A lap meg nem erősített információi szerint legalább másfél ezren vállalták, hogy szerződést kössenek az orosz védelmi minisztériummal. 

Ugyanakkor a szentpétervári bírósági sajtószolgálat közölte, hogy január1-jén a kerületi bíróságok 31 esetben vizsgálták a migrációs jogszabályok esetleges megsértését. Összesen 27 ember esetében döntöttek pénzbírságról és kiutasításáról, eddig két embert helyeztek szabadlábra. Másnap további 13 ember esetében felülvizsgálták a jegyzőkönyveket – mindannyiukat pénzbírsággal sújtották és kiutasították Oroszországból.

Vlagyimir Putyin a kazah, a tadzsik és a kirgiz elnök társaságában, december 26-án, Szentpéterváron.
Vlagyimir Putyin a kazah, a tadzsik és a kirgiz elnök társaságában, december 26-án, Szentpéterváron.
Kép: Reuters

Vlagyimir Putyin emberi jogokról beszél, de oroszul meg kell tanulnia mindenkinek

Nem ismétlődhet meg a szovjet évek politikai elnyomása Oroszországban - jelentette ki az orosz államfő az elnöki emberi jogi tanács hétfői moszkvai ülésén. Azt is hozzátette: az oroszok érdekeit előtérbe kell helyezni >>>

Az elmúlt hónapokban az orosz hatóságok egyre aktívabbak lettek a bevándorlók vegzálásban: rendre felajánlják nekik, hogy az orosz védelmi minisztériummal kötött szerződésükért cserébe gyorsan megkapják az állampolgárságot. Azoknak sincs viszont kibúvó, akik már rendelkeznek orosz útlevéllel: őket katonai nyilvántartásba veszik és a besorozó irodákba irányítják. 

Jelenleg nagyjából 6,4 millió külföldi állampolgár él Oroszországban, többségük munkavállalás céljából lépett be az országba –  mondta 2023 novemberében Valentina Kazakova, a Belügyminisztérium migrációs ügyekért felelős főigazgatóságának vezetője. Leginkább a térségből érkeznek: Kirgizisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán a fő kibocsátó.