„Kedves orosz állampolgárok, kedves barátaim! A 2023-as évet búcsúztatjuk, amely nagyon hamar a történelem részévé válik. Nekünk pedig előre kell mennünk, hogy megteremtsük a jövőt” – kezdte újévi beszédét Vlagyimir Putyin Moszkvából a Kreml elől.

Az orosz elnök beszélt arról is az állampolgároknak, hogy büszkék lehetnek közösen elért idei eredményeikre, az együtt kivívott sikerekre, hiszen szilárdan védték idén is a nemzeti érdekeket, megharcoltak a szabadságért és a biztonságért.

„A közjóért való munka egyesítette az orosz társadalmat. Egységesek vagyunk gondolatainkban, ahogy a munkában és a harcban is. Mind a hétköznapok, mind az ünnepek során, megmutatva az orosz nép legfontosabb tulajdonságait: a szolidaritást, az irgalmasságot és a kitartást”

– mondta el újévi beszédében többek között Vlagyimir Putyin.

Már az oroszok is békét akarnak

A Russian Field kutatócsoport felmérést végzett arról, hogy mit kívánnak az oroszok a polgártársaiknak 2024-ben. A válasz egyértelmű volt. Bővebben --->

Az elnök szól az orosz seregben szolgáló katonákhoz is, akik szerinte mind az igazságért harcolnak. „Önök a mi hőseink és büszkeségeink. Csodáljuk a bátorságukat” – hangzott el szintén az év végi szónoklatban, ahogy az is, hogy Putyin elnök meggyőződése: a katonaságot Oroszország teljes népe, az ország egésze támogatja.

Vlagyimir Putyin azt is kihangsúlyozta, hogy nincs olyan erő a világon, amely megoszthatná az oroszokat és megállíthatná Oroszország fejlődését.

Többször bizonyítottuk már, hogy képesek vagyunk megoldani a legnehezebb feladatokat is, és soha nem fogunk meghátrálni, mert nincs olyan erő, amely megosztana minket

– sorolta Vlagyimir Putyin, aki Oroszország soknemzetiségű népét nemhogy egy nemzetnek, hanem egyenesen egy nagy családnak tartja.

„Biztosítani fogjuk a haza megállíthatatlan fejlődését, polgáraink jólétét, hogy még erősebbek legyünk. Együtt vagyunk, és ez Oroszország jövőjének legbiztosabb garanciája. Kellemes ünnepeket kívánok nektek, kedveseim. Boldog 2024-es új évet kívánok!" – zárta mondandóját az orosz elnök.

Mint a BBC orosz szolgálata megjegyzi, Putyin elnök beszédében nem tett konkrét említést az Ukrajna ellen folytatott háborúról, sőt, a különleges katonai hadműveletről sem, ahogy ő szokta az ukrajnai inváziót említeni. 

Olyan pusztítást rendeztek az oroszok, hogy ez már Zelenszkijnek is sok volt

Határozott választ ígért a „terroristáknak” az ukrán elnök. Moszkva reggel a teljes arzenálját bevethette. Bővebben --->