Németország és Franciaország kulcsszerepet játszik az Európai Unióban (EU), és Lengyelországnak csatlakoznia kell ehhez a tandemhez – jelentette ki Andrzej Szejna új lengyel külügyminiszter-helyettes a Rzeczpospolita című napilapnak. Rámutatott: Németország, Lengyelország legfontosabb gazdasági partnere. Ennek pedig a politikai kapcsolatokban is tükröződnie kell – tette hozzá. Lengyelország szempontjából azonban az lenne a legelőnyösebb, ha a kapcsolatokat szélesebb körben fejlesztenék, mégpedig a Weimari Háromszög nevű francia-lengyel-német formátumban – vélekedett a diplomata.

Arra a kérdésre, hogy miután a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) és a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) halott, Varsó számára a Weimari Háromszög válik-e a legfontosabb együttműködési formátummá, Szejna megerősítette: ennek így kell lennie. A német-francia páros

kulcsszerepet játszik az EU-ban, az unió jövőjéről folytatott vitában, ezért stratégiai jelentősége van annak, hogy Lengyelország állandó jelleggel csatlakozzon hozzájuk

– jelentette ki. Hozzátette:

a V4-ben Magyarország és Szlovákia a mieinkkel össze nem illő prioritásokat szorgalmaznak a biztonság terén, mindazonáltal Varsó párbeszédre fog törekedni velük.

Hasonlóképpen a 3SI terveiből még nem sikerült semmi kézzelfoghatót megragadni – jegyezte meg Szejna.

A V4-en belüli együttműködés Milos Vystrcil cseh szenátusi elnök és Szymon Holownia lengyel alsóházi elnök hétfői varsói találkozójának napirendjén is szerepelt. Tárgyalásuk után a lengyel szejm által kiadott közlemény szerint Vystrcil a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, valamint a V4-en belül folytatott jó együttműködésre számít, Lengyelországnak pedig főszerepet tulajdonít a visegrádi formátumban.

Annak kapcsán, hogy Lengyelország júliusban átveszi Csehországtól a V4 soros elnökségét, Vystrcil kifejezte abbéli reményét, hogy a csoportban megmarad a hosszútávú együttműködés.

A közlemény szerint mindkét állam, valamint az egész V4 érdekében Ukrajna támogatása áll. Holownia szerint az ukrajnai helyzet kapcsán az EU-nak egységesnek kell lennie. A V4-en belül pedig parlamentközi együttműködést is folytatni kell – idézik a lengyel házelnököt.

Ukrajna támogatásáról és a Weimari Háromszögben folytatandó együttműködésről tárgyalt hétfőn Varsóban Radoslaw Sikorski lengyel és Stéphane Séjourné francia külügyminiszter is.

Sikorski a találkozót követően kiemelte: Párizs és Varsó az európai katonai képességek fejlesztését támogatják, közös érdekük az európai biztonság megőrzése, az orosz imperializmus megállítása.

Séjourné kijelentette: Lengyelország visszatér Európába, ezáltal visszatér annak reménye is, hogy gyorsabban haladunk az európai reformok terén. A jogállamiságról szólva a francia miniszter aláhúzta: tudja, hogy számíthat az új lengyel kormány lépéseire, arra, hogy a jogállamiság az európai szerkezet egyik pillére marad.

 

Lengyelországban a tavaly őszi választások után forr a levegő. Éhségsztrájkba kezdett a börtönben Maciej Wasik volt lengyel belügyminiszter-helyettes is, miután a rendőrség által az elnöki palotában a vele együtt letartóztatott Mariusz Kaminski volt belügyminiszter már korábban bejelentette ugyanezt a szándékát. Miért tették ezt, azt itt részletesebben elolvashatja >>>