A miniszter december 27-én indított felszámolási eljárást a közmédiát működtető társaságok ellen. Ennek értelmében az említett társaságokat a felszámolással megbízott illetékesek irányítják. A közmédia irányításában történt változtatások hivatalossá tételéhez viszont bírósági bejegyzés szükséges, és ezt utasította el hétfőn a bíróság.

A bejegyzést a bírói testület a lengyel alkotmánybíróság múlt heti, a közmédiát érintő döntésére hivatkozva utasította el. Kifogásolták azt is, hogy Sienkiewicz korábban formálisan a köztelevízió felügyelőtanácsának rendkívüli közgyűlésén döntött a TVP és a PR felszámolásáról. A közgyűlést azonban valójában nem hívta össze, hanem egyszemélyes összetételben, egyedül vett részt rajta. A döntéshez így nem járulhatott hozzá a sajtószabadság felett őrködő Országos Rádió- és Televíziótanács (KRRiT) képviselője sem – szól egy további bírósági kifogás.

Sienkiewicz hétfő délutáni sajtóértekezletén úgy nyilatkozott: a bírósági bejegyzés hiánya nincs hatással a felszámolás alatt lévő társaságok működésére. Bejelentette: panaszt nyújt be a bejegyzést elutasító döntés ellen, és a közmédia felszámolásával megbízott illetékesek a gazdasági törvényszék döntéséig változatlanul ellátják feladatukat.

Ez nem csak egy jogi vita arról, hogy ki a felelős a televízióért. Ez a vita a lengyel közélet lényegéről szól

– jelentette ki Sienkiewicz. Úgy vélekedett, hogy a közmédia korábban egyetlen párt (a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság) eszköze volt, amin változtatni kell.

A TVP-t működtető társaság felszámolásával megbízott Daniel Gorgosz hétfőn a televízió alkalmazottjaihoz intézett levelében azt írta: a TVP akár több hónapon keresztül is jogi viták tárgya lehet. Közölte: a jelenlegi vezetés intenzív és hatékony lépéseket tesz a televízió további működését lehetővé tevő pénzügyi források biztosítása érdekében. Felidézte: Andrzej Duda elnök december végén megvétózta a televízió és a rádió számára 3 milliárd zloty (263 milliárd forint) költségvetési forrást előirányzó törvényt.

A társaság ezért rövid időn belül fizetésképtelenné válhat

– tette hozzá.

Az államfő decemberben azzal indokolta a költségvetési törvényt kiegészítő, a televízió és rádió finanszírozásáról is szóló jogszabály vétóját, hogy a kormány a közmédia átalakítása során kirívó módon megsértette az alkotmányt. Marcin Mastalerek, az államfő kabinetfőnöke január elején kijelentette: a vétó miatt Donald Tusk kormánya kénytelen lesz rendszerszerűen rendezni a közszolgálati média ügyét.

Habár az új Tusk-féle kormány elleni vádak – miszerint boszorkányüldözést folytat elődeivel szemben – nem állnak nagyon messze a valóságtól, ám közben az előző kormányzás is lelepleződik. Nemcsak a lengyel közmédia volt a Kaczynski-rendszer fő kifizetőhelye, hanem az Államkincstár, sőt a Legfőbb Ügyészség. Azt mondják, ez még csak a kezdet. Itt vannak a részletek >>>