A választáson alulmaradt, eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt az elmúlt néhány évben tökélyre fejlesztette azt a mechanizmust, hogy a hozzá közel álló személyeket bőkezűen közpénzből honorálja. A kormányváltás után kezdenek napvilágot látni ennek a gyakorlatnak a részletei. Az összegek több tíz, sőt néha százmillió zlotyra is rúgnak – írja a Business Insider Polska. 

A lengyel média gyakorlatilag naponta hoz elő újabb neveket, számol be újabb és újabb elképesztő honoráriumokról. Természetesen a kiszivárogtatások nagy része az átvett minisztériumokból, vagy kormánypárti képviselőktől érkeznek. 

– Égnek áll tőle az ember haja. Tapasztalt ember vagyok, azt hittem, mindent láttam

– mondta a napokban Donald Tusk az Államkincstári cégek állítólagos visszaéléseivel összefüggésben

– Elvágjuk a hatalmon lévőket az indokolatlan kiváltságoktól. El sem tudják képzelni, mit fog látni Lengyelország a következő hetekben. A PiS vezető tisztségviselői által elkövetett pénzügyi visszaélések mértékéről beszélek, különösen az államkincstári vállalatoknáltette hozzá a lengyel miniszterelnök.

A legfontosabb kifizetőhelyek – azaz a lengyel államkincstár alá rendelt társaságok – kezei közül kifolyt pénzek mértékét még megbecsülni sem nagyon lehet. Az új kormány ugyanis ott még nem tudta megvetni a lábát, így egyelőre rálátása sincs az ottani tranzakciókra. 

A közmédiából sokaknak jutott

Vannak tételek viszont, amelyek nagyon is ismertek már, az is egyértelmű, hogy az állami médiát rendszeresen használták a rendszerhű emberek kifizetésére. A közmédiának nyújtott horribilis állami támogatásokból sok mindenre futotta – konkrétan a propagandisták egyik fő jövedelemforrása volt. 

A botrány még decemberben robbant ki, amikor Dariusz Jonski kormánypárti képviselő az X platformra kipakolta a közmédia vezetőinek fizetését:

A teljesség igénye nélkül: Michał Adamczyk a Televíziós Információs Ügynökség igazgatójaként 2023. április 25. és december 31. között 372000 zlotyt, azaz 33 millió forintot keresett. Ám a végső szaldó nagyjából 1,5 millió zloty körül alakult, így kicsivel több, mint fél év alatt 132 millió forintos jövedelemre tett szert a különféle juttatásokkal. Jól megfizették az Ügynökség korábbi vezetőjét Jarosław Olechowski-t is, a PIS-hez köthető, riporterből lett menedzser is hasonló összeget tehetett zsebre 2023-ban – írta meg a wirtualnemedia.pl.  

Tuskék korrupcióellenes tiszteket küldtek a legnagyobb lengyel céghez

A varsói kormányváltást követően, a töltőállomásain keresztül nálunk is jól ismert Orlen energiavállalatnál február 6-án szavaznak a felügyelőbizottsági változásokról. >>>

Kiderült persze az is, hogy nem csupán a közmédia vezetősége járt jól, hanem a rendszeresen futtatott magyarázó fejek is. Az ő fizetési listájukat szintén egy országgyűlési képviselő hozta nyilvánosságra a közösségi médiában. Akadt akit egy összegben fizettek ki – nagyjából 30 millió forintokat fejenként – de belőlük volt a kevesebb. A többségüket nyilatkozatonként honorálták, átszámítva nagyjából 44 ezer forintért. 

Lelkes internetezők szerint, akik hónapokon át számolgatták a megszólalásokat, úgy becsülik, hogy a legtöbbet foglalkoztatott magyarázó fej, Tomasz Sakiewicz 72 ezer zlotyt, azaz nagyjából 6,6 millió forintot kereshetett az inkább rövidebb, mint hosszabb mondataiért. Persze simán lehet, hogy ő is fix összegű apanázst kaphatott. 

Azonban a médián keresztül olyanok is támogatásokhoz juthattak, akik igen közel álltak a Kaczynski-féle párthoz, köztük Jacek Kurski korábbi TV-főnök, a PiS egykori politikusa és az ő családja. 

Milliók az Igazságügyi Alapból

A TVP-s kifizetések persze kutya fülék az úgynevezett Igazságügyi Alap által működtetett szisztémához képest, amelyet a lengyel sajtóban egyszerűen csak „Ziobro alapjának” neveznek. Zbigniew Ziobro nemcsak, hogy igazságügyi miniszter volt a Kaczynski-kormányban, de a kisebbik koalíciós partner, a Szuverén Lengyelország párt feje is volt egyben. Gyakorlatilag tetszés szerint álltak rendelkezésére az állami milliók,

és egyáltalán nem félt használni őket.

Különféle tájékoztató kampányok leple alatt a pénz nagyrészt baráti szervezetekhez, alapítványokhoz vagy egyesületekhez áramlott. A szervezetek is kifizetett személyek listája azután vált nyilvánossá, hogy az új kormány elfoglalta helyét a minisztériumban. Kiderült, hogy éveken keresztül jóformán számolatlanul mentek ki innen az állami zloty-százmilliók. 

Ahogy a lengyel sajtó arról nemrégiben beszámolt, Adam Bodnar főügyész külön ügyészi csoportot akar létrehozni, amely az Igazságügyi Alappal kapcsolatos szabálytalanságokat vizsgálja majd. 

A 2012-ben létrehozott alap eredeti célja egyébként a bűncselekmények áldozatainak és a börtönből kikerülő rehabilitált fogvatartottak segítése volt.

A PiS-kormány idején viszont olyan mértékben bővült a feladatsor, hogy még vidéki háziasszony-körök is kaptak pénzt az alapból.

Erős bástya volt az ügyészség

Mint csütörtökön kiderült, ezekhez hasonló mechanizmusok zajlottak az ügyészségen is. Ewa Wrzosek ügyész által közzétett információk szerint a vezetők javadalmazása is évente több százezer zlotyra tehető. A lengyel legfőbb ügyész és helyettesei csaknem évi egymillió zlotyért, azaz nagyjából 90 millió forintért őrködtek a törvényesség felett. 

Mártírokká válnának a lekapcsolt lengyel politikusok

Éhségsztrájkba kezdett a börtönben Maciej Wasik volt lengyel belügyminiszter-helyettes is, miután a rendőrség által az elnöki palotában kedden este vele együtt letartóztatott Mariusz Kaminski volt belügyminiszter már korábban bejelentette ugyanezt a szándékát. >>>