Ursula von der Leyen múlt pénteki ígéretének megfelelően döntött az Európai Bizottság (EB) a Lengyelországnak járó 137 milliárd euró értékű uniós támogatásnak a kérdésében. A bizottság elnöke arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az EB pozitívan értékeli a Tusk-kormánynak a jogállamiság helyreállítására vonatkozó ígéretét és már áprilisban megkezdik a Varsónak járó pénzek folyósítását.

Hivatalosan a jövő héten hagyja jóvá a bizottság a tavaly december közepén benyújtott kérelmet, ezt követően a tagállamok pénzügyminisztereinek is el kell fogadniuk az EB ajánlását. A várakozások szerint a Nemzeti Újjáépítési Terv (KPO) első részleteként 6,3 milliárd eurót már tavasszal átutalhatnak Lengyelországnak – írja a The Warsaw Voice. 

Az áprilisra várható összegen túl a Tusk-kormány idén még három kifizetési kérelmet tervez benyújtani és összesen 23 milliárd eurót szeretnének 2024-ben kézhez kapni.

137 milliárd euro szabadult fel

A KPO része az EU COVID-19 világjárványt követő újjáépítési tervének, amit a nemzetközi pénzügyi piacokon felvett hitelekből finanszíroz az unió. A lengyelek által lehívható Nemzeti Újjáépítési Terv egy 25,3 milliárd eurós támogatásból és egy 34,5 milliárd olcsó hitelből, tehát közel 60 milliárd euróból áll. Ezt az összeget 2026-os határidővel költhetik el, ráadásul elsősorban olyan – az Európai Bizottsággal egyeztetett – beruházásokra, amik a zöld és a digitális átalakulást szolgálják. 

Katarzyna Pelczynska-Nalecz, a fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter elmondta: a lengyel-kormány minimális változásokat kíván elérni a Nemzeti Újjáépítési Terv felhasználási feltételeit illetően, szeretnék ha elszámolhatnák az önkormányzatok által már megvalósított beruházásokat. A KPO február végéig elkészülő módosítócsomagjára reagálva Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa megerősített, hogy nyitottak a kismértékű változtatásokra. 

Szintén felszabadítják a 2021-2027 költségvetésből rendelkezésre álló 76 milliárd eurót, amit az előző, Mateusz Morawiecki vezette kormánynak az EU Alapjogi Chartájával ellentétesen lépéseire hivatkozva zárolt Brüsszel. Mindent egybevéve 137 milliárd euróig terjedő összeget folyósítanak Lengyelországnak a helyreállítási és a kohéziós alapból.