Donald Tusk lengyel és Alexander De Croo belga miniszterelnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján Ursula von der Leyen közölte: a jövő héten két döntés is születikLengyelország számára jelenleg zárolt uniós forrásokról. 

Ennek megfelelősen 137 milliárd euróig terjedő összeget szabadítanak fel a helyreállítási és a kohéziós alapból – számolt be az elhangzottakról a Bloomberg

Az Európai Bizottság elnöke hozzátette: a közös agrárpolitika keretében jelenleg 22 milliárd eurót irányoznak elő az ágazat lengyelországi támogatására. A helyreállítási eszközök első, 1,4 milliárd euró értékű részét pedig közvetlenül a lengyel gazdáknak szánják.

Továbbá Ursula von der Leyen a pénteki sajtótájékoztatón méltatta a jogállamiság helyreállítására tett varsói erőfeszítéseket. Ezeket a társadalom gerincének nevezte.

Miután az Európai Bizottság hivatalosan is jóváhagyta a zárolás feloldását, a döntéshez még szükség lesz az EU-tagállamok aláírására, ami azt jelenti, hogy a tényleges kifizetésekre később kerülhet sor. Brüsszel korábban egy sor mérföldkő teljesítéséig blokkolta az uniós pénzügyi támogatáshoz való lengyel hozzáférést.

Holnaptól egyedül pislogunk halként a szatyorban, 8000 milliárd forintunk mehet a levesbe?

Az EU készen áll a jogállamisági aggályok miatt visszatartott lengyel pénzek folyósítására. Brüsszel már a jövő héten meghozhatja a döntést. A magyar kormánnyal szemben maradnak az aggályok.

A részletekről ITT írtunk bővebben.