Az az egyik legolvasottabb lengyel hírportál, az Onet.pl riportere Budapesten járt, habár saját bevallása szerint sem a lengyel-magyar testvériség lett volna az „utca emberének" szegezett kérdések eredeti témája. A lengyel sajtót ugyanis okkal inkább foglalkoztatja Magyarország hozzáállása az ukrajnai helyzethez, az Oroszország ellentmondásos itteni háborús megítélése, valamint a lengyel szemmel érthetetlennek tűnő orosz-magyar kormányközi kapcsolatok íve. A portál munkatársa is emlékeztet rá, hogy a magyar kormány folyamatosan igyekszik aktívan vagy passzívan, tartózkodva blokkolni az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatást, a fegyverszállításoktól pedig teljes mértékben, következetesen elzárkózik. 

 A magyar álláspont az, hogy nem akarunk háborúzni, ezért nem küldünk fegyvert – idézik Orbán Balázst, a magyar miniszterelnök politikai igazgatóját.

Érdekes módon – írja a portál – egyik budapesti járókelő sem akart beszélni a témáról, akivel találkoztak. Általában azzal hárítottak, hogy „nincs elég információjuk”. Egy fiatal lány – a ki kérte, hogy nevét ne írják le – azt mondta, hogy ellenzi a háborút, de „nem követi a magyar kormány lépéseit és nem tud semmit”.

A lengyel újságíró jobbnak látta nem feszegetni a kérdést, így próbált kissé politikasemlegesebb vizekre evezni, így maradt a történelmi lengyel-magyar testvériség kérdésköre, vajon tudnak-e bármit a magyarok az unokatestvérről. 

A legtöbb válaszoló persze soha nem járt Lengyelországban, ám ami meglepő, sokak szerint „hasonlíthat Magyarországra”.

Zakopane és nagyjából ennyi

A 25 éves Felícia táncosként viszont már járt Lengyelországban.

— Sajnos nem sokat tudok, de szeretnék újra odarepülni. Télen szeretném látni Zakopanét, azt hallottam, hogy gyönyörű. És a sajt is finom! Láttam barátaimat is az Instagramon, akik Lengyelországban síeltek – mondta.

A Budapesttől mindössze 300 km-re lévő Zakopanét többen is említették: Melinda mondta:

— Szeretem Lengyelországot, minden évben Zakopanéba megyek síelni. Krakkóban is voltam. A lengyel ételek finomak, kedvesek emberek, elfogadhatóak árak és van hó! - mondja Melinda, aki a bialkai fürdőt a legjobban tartja a világon. 

— Tudom, hogy Lengyelország szép, de hideg. Januárban volt az osztálytársam Zakopanéban és azt mondta, hogy gyönyörű! – mondta a 24 éves Rebeka.

 

Így néz ki a gyakorlatban egy éjszakai alkoholtilalom, Zakopanéban nagy is a botrány

A részegeskedő, és az alkoholtól magukat erősnek érző vendégektől akarták megszabadítani a magyarok körében is népszerű turistaparadicsomot. Csak hát az új regula a kulturált szeszfogyasztóknál sem aratott osztatlan sikert, mondván „az ember mégsem teve, hogy szomjazzon”. >>>

A lap azt is megjegyzi, hogy Lengyelország Podhale régiójában azért elég sok magyarral találkozni, főleg a téli ünnepek ideje alatt. 

Az 55 éves Gabriellának viszont már egy másik lengyel város is eszébe jutott: — Három éve voltam Lengyelországban, jártam a fővárosban, és voltam Lublinban is. Lengyelország modernebbnek bizonyult, mint gondoltam. Lublint kifejezetten szerettem, nem számítottam rá, hogy ennyire felfedezem. 

Polak, Węgier, dwa bratanki

Márton volt az első és nagyjából egyetlen, aki a közös lengyel-magyar történelemre és barátságra hívta fel a figyelmet.

— Azt hiszem, sok a közös bennünk, Magyarország és Lengyelország nagyon hasonló. A leginkább a mi kormányaink tartottak össze egészen a közelmúltig, de az újonnan megválasztottak nem túl kedvesek Magyarországgal szemben. Nem jó, de valahogy nem is sajnálom őket – mondta.

 

A „sötét oldalt” választották Orbánék, elköszöntek Magyarországtól a lengyelek

Varsó nem lesz Budapest - mondja Janusz Lewandowski. Sajnálja, hogy „a történelem tanulságait elfelejtve az erő sötét oldalát” választotta hazánk. Jobbulást kíván unokatestvéreinek Magyarországon. >>>