Több mint 33 millió ember adatai szivárogtak ki egy nagyszabású kibertámadás során. A támadás célpontja két egészségbiztosító szolgáltató – Viamedis és az Almerys – volt. A cégek elismerték, hogy ügyfeleik adatai (köztük születési szám, családi állapot és társadalombiztosítási szám) potenciális hackerek kezébe került a Euronews szerint.

Ez az első alkalom, hogy ilyen mértékű betörés történt

– mondta Yann Padova, egy digitális adatvédelemre szakosodott ügyvéd, a francia adatvédelmi hatóság (CNIL) korábbi főtitkára csütörtökön a Franceinfonak. 

Az adatok adathalászattal és egészségügyi szakemberek bejelentkezési adatait használva jutottak be a rendszerbe. A CNIL figyelmeztette a felhasználókat az adathalászat veszélyeire, különösen azért, mert az újonnan kiszivárgott személyes információk kombinálhatók a korábbi adatvédelmi incidensekből származó más információkkal.

Július 26-án mintegy 30 ezer rendőrt és katonát mozgósítanak az olimpia biztosításához. Külön protokoll van érvényben, de elsődlegesen a terrortámadásra készülnek, csak utána jön szóba egy esetleges kibertámadás. 

Nem szokatlan a kiberveszély ez az olimpiák életében, hiszen a 2021-es tokiói olimpiát 450 millió esetben próbálták szabotálni hackerek.

Nagy a baj, már sör kell az olimpia támogatásához

A vita elkezdődött, hiszen a sport és az alkohol ezen a szinten nem fér meg egymás mellett. Sokan a szponzorációs megállapodást cinikusnak tartják. Eközben a NOB-nak egyértelműen szponzori támogatásra van szüksége a túléléshez.