Az orosz Wagner-magánhadsereg élén álló, 62 éves szabadszájú Jevgenyij Prigozsin a nyolcvanas évek jelentős részét különböző szovjet börtönökben töltötte, miután elítélték fegyveres rablásért és gyerekek bandába való beszervezéséért. Ám harminc évvel később Jevgenyij Prigozsin kilépett a fényre, és bekerült egyenesen az orosz politika élvonalába – írja az Al Jazeera.

Az oroszországi közvélemény-kutatások szerint a Wagner-csoport vezetője országosan ismert figurává vált: elsősorban azon hazafias oroszok hőse lett, akik a mai napig Sztálin nagy tisztelői, és minden áron szeretnék megnyerni a háborút.

Sztálin elvtársnak teljesen igaza volt

– jelentette ki májusban Jevgenyij Prigozsin, amikor halálbüntetést sürgetett azon katonák és hadvezetők számára, akik a háborús nehézségek ellenére nem támogatják teljes mellszélességgel Oroszország katonai törekvéseit. Ha ma elfogadnának egy ilyen törvényt, az valóban hasonló lenne Sztálin II. világháborús politikájához.

A sztálini párhuzamoknál maradva, a Wagner-magánhadsereg első embere egy korábbi nyilatkozatában azt is kijelentette, hogy a több tízezres veszteség ellenére, a Wagner-csoportnak még több embert kellene toboroznia az ukrán frontra, és magának a szervezetnek egyúttal ideológiai csoporttá is kellene válnia.

Anarchia-verzió

Külső megfigyelők szerint Jevgenyij Prigozsin átalakulása része lehet a Kreml hatalomátadási tervének egy olyan összeomlás esetére, mint amilyenre már volt példa az orosz történelemben: a Rettegett Iván orosz cár halála és a Romanov-dinasztia felemelkedése közti zavaros, „vészterhes” évtizedekben a 16. és a 17. század fordulóján.

Aleksey Kushch, kijevi elemző szerint ezen belül két forgatókönyv lehetséges: az úgynevezett anarchia verzió szerint a hatalom összes intézménye, köztük a hadsereg és a rendőrség is összeomlik, Jevgenyij Prigozsin pedig önkéntes hadserege élén átveszi a hatalmat. A kevésbé kaotikus viszonyokat előrevetítő változatban a Wagner-vezér feladata lesz a Kreml felügyelete alatt a háború kimenetelével elégedetlen lakosság radikális részének vezetése.

Nem zárnám ki, hogy Jevgenyij Prigozsin komolyabb politikai karriert futhat be Oroszországban

– jelentette ki Sergey Bizyukin, Kreml-kritikus orosz publicista, aki már nem él a hazájában.

„Azonban azt jóval valószínűbbnek tartom, hogy Jevgenyij Prigozsin is úgy végzi, mint a legtöbbdélnyugat-ukrajnai szeparatista vezető, akik gyanús körülmények között haltak meg, miután összetűzésbe kerültek a Kremllel" – tette hozzá Sergey Bizyukin. 

Egy másik elemző is egyetért a megállapítással, hogy a „történelem menete” nem hagy túl sok túlélési lehetőséget Prigozsin számára, aki mára túl sok vörös vonalat lépett át. Különösen azok után, hogy bőven szerzett már magának ellenségeket az orosz felső vezetésben, különösen azzal a lépésével, hogy nem volt hajlandó rávenni az alá tartozó orosz zsoldosokat, hogy szerződést kössenek a védelmi minisztériummal – jelentette ki Nyikolaj Mitrohin, a Brémai Egyetem munkatársa.

Januárban Wagner-csoport elfoglalta Szoledar városát, amely korábban az étkezési só 90 százalékát termelte Ukrajnában
Januárban Wagner-csoport elfoglalta Szoledar városát, amely korábban az étkezési só 90 százalékát termelte Ukrajnában
Kép: Reuters

Az egyik opció szerinte, hogy csendben marad és engedelmeskedik Putyin elnöknek, és idővel a jelenleg igencsak anarchikus Wagner-csoportot annak teljes tagságával együtt az orosz állami struktúra szigorú keretei közé szorítja.

A másik lehetőség, hogy halálra ég az autójában, amit „véletlenül” eltalál egy lövedék, a gyilkosságot pedig az ukrán szakadárok cselekedetének állítják be.

Börtönviselt pétervári hotdogárusból Putyin szakácsa

A Wagner-vezér a vagyonát egyébként még a kilencvenes évek elejétől eredeztetik, amikor nyitott egy hotdogos strandot Szentpéterváron. A büfé rövid idő alatt olyan sikeresnek bizonyult, hogy tulajdonosa hamarosan elindított egy hajóéttermet, amit gyorsan megkedvelt a szentpétervári polgármesteri hivatal egyik munkatársa, egy bizonyos Vlagyimir Putyin.

Miután Vlagyimir Putyin lett Oroszország elnöke, számos állami vezetőt látott vendégül a Prigozsin-hajón, amelynek tulajdonosát számos jövedelmező szerződéshez juttatta, többek között az orosz hadsereggel, iskolákkal és kórházakkal.

A pénzcsap azután sem apadt el, hogy nem egyszer férgeket, hajszálakat, sőt, még csótányokat is találtak a Prigozsinhoz köthető cég menüjében és az életek miatt több százan kerültek fertőzéssel kórházba.

Ekkoriban kezdte el a média Prigozsint Putyin szakácsaként emlegetni, miközben a Kremlnek nyújtott szolgálatai már kevésbé voltak „finomak.” Az általa vezetett Internet Research Agency a Fehér Ház szerint hamis fiókokat és valódi amerikaiak lopott személyazonosságát használta, hogy Kreml-barát nézeteket terjesszen, ennyivel is beavatkozva a 2016-os elnökválasztásba.

Prigozsin a Wagner-magánhadsereget 2014-ben alapította, amely tevékenykedett már többek között Délkelet-Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, Szudánban, Maliban és Mozambikban. A magánhadsereg érdekelt a helyi ásványkincsek kiaknázásában. Jevgenyij Prigozsin Evro Polis nevű cége például szerződést kötött a szíriai szénhidrogének kitermelésére és az ottani energetikai infrastruktúra helyreállítására.

Egyes feltételezések szerint a Wagner-csoport részt vett az afrikai „véres gyémántok” kereskedelmében is. Januárban a Wagner-csoport pedig elfoglalta Szoledar városát, amely korábban az étkezési só 90 százalékát termelte Ukrajnában.

Hiába népszerű, ha törvényen kívüli? 

Június elején Prigozsin népszerűsége önmagához képest jelentősen megnövekedett a Levada Központ, Oroszország egyetlen független közvélemény-kutatója szerint.

Közlésük alapján a legnépszerűbb élő személyek listája a következőképpen alakul jelenleg Oroszországban:

  1. Vlagyimir Putyin orosz elnök;
  2. Mihail Misusztyin miniszterelnök;
  3. Szergej Lavrov külügyminiszter;
  4. Szergej Sojgu védelmi miniszter;
  5. Jevgenyij Prigozsin.

A Levada vezetője azonban nem tartja reálisnak, hogy Prigozsin komolyabb politikai karriert fusson be. Népszerűség ide vagy oda, az olyan törvényen nélküli figurák, mint ő, félelmet váltanak ki és óvatosságra intenek” – összegezte a közvéleménykutatót vezető Lev Gudkov.