Decemberben a nemzetközi politika egyik új sztárjává,Javier Milei, Argentína új, a kampányban láncfűrésszel ordítozó elnöke vált. A nehéz gazdasági helyzetet, 150 százaléknál magasabb éves inflációt örökölő láncfűrészes államfő gazdasági sokkterápiával próbálja elérni az egyensúlyteremtést.

A Luis Caputo gazdasági miniszter által bejelentett új gazdaságpolitikai irányvonal értelmében a dollárral szemben 54 százalékkal leértékelték az argentin pesót, illetve az állami kiadások csökkentésébe fogtak, többek között befagyasztották a nagyobb kormányzati beruházásokra szánt összegeket.

A piacok pozitívan reagáltak a liberális gazdasági intézkedésekre, de az erőteljes állami beavatkozásokhoz szokott argentin társadalomban ez sok feszültséget szül. Ezt jól mutatja, hogy szerdán több ezren vonultak Buenos Aires utcáira, hogy tiltakozzanak a láncfűrészes elnök reformprogramja ellen – írja a france24.

Vitatott rendelet

Az argentin szakszervezetek által kezdeményezett tüntetés közvetlen kiváltó oka azon rendelet volt, ami radikálisan korlátozná a munkavállalói jogokat. A rendelet több mint 300 helyen változtatná meg a gazdasági szabályokat.

Többek között a sztrájkjog korlátozásával gyengítené munkavállalók védelmét, eltörölné a bérekre és a magánegészségügyi szolgáltatásokra vonatkozó árplafont, illetve hatályon kívül helyezné a fogyasztókat a visszaélésszerű áremelkedéstől védő szabályozást.

Ezen felül megszüntetné az automatikus nyugdíjemeléseket és mintegy 7000 közszolga állását, illetve egyes állami vállalatokat privatizálna.

A múlt hétvégén civilek bírósági indítványt nyújtottak be, amiben kezdeményezték, hogy a tervezetet nyilvánítsák alkotmányellenesnek. Milei elnök szerdán, a demonstráció napján terjesztette be a kritizált rendelet hatályba léptetését sürgető törvénycsomagot. Az elnököt soraiban tudó Szabadság Előre párt mindössze 40 mandátummal rendelkezik a 257 fős kongresszusban és 7 szenátorral a 72 fős felsőházban, tehát erősen kérdéses, hogy megszavazzák-e a vitatott rendeletet.

A tiltakozók „a haza nem eladó” jelszóval tüntettek az argentin főváros utcáin, majd a bejelentett demonstráció után néhányan összetűzésbe kerültek a rendőrséggel, emiatt hét embert őrizetbe vettek.

A peso leértékelése mellett a „sokkterápia” részeként a láncfűrészes elnök januártól csökkenti az üzemanyag és közlekedési támogatásokat. Az argentin lakosság 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él – egyelőre nyitott kérdés, hogy a magát anarcho-kapitalistának valló elnöknek a szociális juttatásokat visszavágó libertárius politikája mennyire erős tiltakozásokat vált ki a társadalomból.

(Gulyás Ábel)

Argentína új vezetője hamar elengedte gazdasági radikalizmusát a befektetők nagy örömére

Javier Milei argentin elnök az infláció megfékezésére összpontosítva veszi át az elnökséget, még akkor is, ha emiatt muszáj szakítania azokkal, akik a hatalomba juttatták.