Argentína új kormánya több mint 50 százalékkal gyengíti a nemzeti valuta értékét az amerikai dollárral szemben. Ez része annak a gazdasági sokkterápiának, amelyre Javier Milei elnök szerint az országnak szüksége van az évtizedek óta legsúlyosabb válság megoldásához.

Luis Caputo gazdasági miniszter bejelentette az állami kiadások mélyreható csökkentését is. Ezek közé tartozik az üzemanyag- és közlekedési támogatások csökkentése, valamint a kiadások befagyasztása egyes nagyobb kormányzati szerződések és reklámok esetében. A miniszter azt is elmondta, hogy Argentína történetének legrosszabb gazdasági örökségét vette át az új kormány, és lépéseket tesznek a hiperinfláció elkerülése érdekében.

Néhány hónapig rosszabbul fogunk élni, mint korábban, különösen az infláció miatt. Ezt azért mondom, hogy az elnököt idézzem, mert jobb a kényelmetlen igazságot kimondani, mint a kényelmes hazugságot

–mondta Caputo egy televíziós beszédében.

Brutális infláció, hatalmas államadósság

Argentína az inflációval küzd, az árak az elmúlt évben mintegy 150 százalékkal emelkedtek. Emellett alacsony készpénztartalékokkal és magas államadóssággal küzd, miközben a lakosság 40 százaléa a szegénységi küszöb alatt él.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) – amelynek Argentína 44 milliárd dollárral tartozik – merésznek nevezte az intézkedéseket, és azt mondta, hogy azok segítenek megteremteni a magánszektor növekedéséhez szükséges környezetet. „Üdvözlöm a határozott intézkedéseket” – jegyezte meg Kristalina Georgieva, az IMF vezetője, hozzátéve, hogy ez fontos lépés a stabilitás helyreállítása és az ország gazdasági potenciáljának újjáépítése felé.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az árfolyamot 800 pesóra csökkentik az amerikai dollárhoz képest, a jelenlegi 391-ről. Argentína 2019 óta a valuta mozgásának szigorú ellenőrzésével mesterségesen erősen tartotta a valutáját. Ez elősegítette az amerikai dollár iránti keresletet az informális devizapiacon, ahol a peso a hivatalos szintnél jóval alacsonyabb árfolyamon kereskedett.

Lenyugodott a láncfűrészes hadonászó

Milei jelentős kiadáscsökkentési ígéretekkel kampányolt, és arról volt ismert, hogy a gyűléseken láncfűrésszel hadonászott, hogy bemutassa a kormányzati kiadások csökkentésére irányuló szándékát. Nem világos, hogy koalíciója, amely csak a harmadik legnagyobb tömörülés az ország kongresszusában, képes lesz-e elég nagy kiadáscsökkentést végrehajtani a gazdaság megerősítéséhez anélkül, hogy politikai csávába kerülne.

Az elnök már kilenc minisztériumot leépített, ami Caputo szerint a közszféra munkahelyeinek 34 százalékok csökkentését jelenti.

Az infrastrukturális projektekre fordított kormányzati kiadások csökkentéséről Caputo úr azt mondta: „A valóság az, hogy nincs pénz több közmunkára, amelyek, mint minden argentin tudja, gyakran a politikusok vagy a szolgálatban lévő üzletemberek zsebében kötnek ki.”