A japán „mesterlövész szonda” leszállt a Holdon, de a landolás azonban nem úgy sikerült, ahogyan tervezték.  Magyar idő szerint nem sokkal fél öt előtt kezdődött a landolás, ami nagyjából húsz percig tartott.

Ezzel Japán lett az ötödik ország, amely leszállt a Holdon.

A japán űrügynökség (JAXA) küldetése a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) leszállóegységgel 2023 szeptemberében indult útjára, és december 25-én állt Hold körüli pályára. A Hold közeli oldalán található Shioli-kráterben történő landolásra – írja a Sky News

Kiderült, kiket küld a Holdra Magyarország

A Peregrine űrszonda 2024. január 8-án indult el útjára Floridából.

A napelemmel problémák akadtak

A japán Holdra szállást követő irányítóközpontnak azonban várnia kellet, hogy kapcsolatba tudjon lépni a leszállóegységgel, ugyanis kommunikációs problémákkal kellett szembenézniük. A landolást élő kameraképen nem is lehetett követni, csak animáción keresztül.

A tisztviselők azt nyilatkozták, hogy a SLIM küldetés „minimális sikert” ért el a Holdra szállással.

A japán űrügynökségtől a Sky News friss információkat kapott: már kommunikálnak a szondával, de egy potenciálisan komoly problémával néznek szembe, ugyanis egy napelemekkel kapcsolatos probléma veszélyezteti a küldetést. 

Hitoshi Kuninaka főigazgató azt mondta, hogy némileg aggasztó, hogy a SLIM napelemei nem működnek és így nincs elég áram a tevékenységek folytatásához. Elmondta, hogy jelenleg alacsony akkumulátoros üzemmódban működik, hogy energiát takarítson meg. A probléma valószínűleg a leszállás után lépett fel.

landolásra kiszemelt kráter egyébként azért különleges, mert feltételezések szerint itt a felszínen is elérhető a holdkéreg belső rétege, a köpeny, így az itt gyűjtött minták kulcsfontosságúak lehetnek a Hold és a Föld eredetének tanulmányozásában. A küldetés során azt is igyekeznek feltárni, hogy a Hold lehetséges vízkészletét miként tudják majd hasznosítani az emberek a jövőben tervezett holdbázisokon.