Az Astrobotic Technology vállalat magyar idő szerint 2024. január 8-án, 8:18 órakor indította útjára a Peregrine nevű landolóegységét azzal a céllal, hogy fedélzetén a NASA kereskedelmi holdi szállítási szolgáltatásának (CLPS) keretében NASA műszereket, továbbá mindösszesen mintegy 90 kg hasznos terhet juttasson a Hold felszínére, köztük a történelem első magyar műtárgyát.

A Peregrine egy 1,9 méter magas, 2,5 méter széles és 1283 kg tömegű leszállóegység, amely a tervek szerint pontosan és biztonságosan juttatja el a hasznos terheket a Hold körüli pályára. Öt darab hajtóművel van felszerelve, ezek segítségével jut el a Peregrine a Föld körüli pályáról az égitestre. Az űrszonda tetején csaknem két négyzetméteres napelem található, amely energiával látja el a belsejében található lítiumion akkumulátort, melynek kapacitása 840 Wh.

A Peregrine-t gyártó Astrobotic Technology célja, hogy a projekt rentábilis legyen, ennek érdekében pedig a rakterét elérhetővé tették civilek számára is.

Egyedüli magyar cégként a budapesti székhelyű Puli Space Technologies kapott helyet az egység fedélzetén.

A Puli időkapszulája, a Téridő Plakett egy kerámiatábla, amelynek eredeti példányát a hallstatti sóbányában helyezték el, alumíniumból készült másolatát pedig az űrszonda fedélzetén.

A 200x200 milliméter méretű, 160 gramm tömegű plakettre több ezer karakternyi szöveget gravíroztak, köztük

  • az Aranycsapat története,
  • Weöres Sándor életműve olvasható,
  • de számos olyan kortárs magyar tudós munkásságát is ismertetik, akik kutatásaikkal hatással vannak az emberiség jövőjére. Köztük a Nobel-díjas Karikó Katalin, Ádám Veronika biokémikus, Barabási Albert László fizikus, Freund Tamás neurobiológus, Kondorosi Éva biológus és Bay Zoltán fizikus eredményeit és munkásságait is felküldték az űrbe.
Puli Space Technologies Téridő Plakett
A Puli Space Technologies Téridő Plakettje
Kép: Puli Space Technologies

„A mai nap egy különleges mérföldkő, amely csaknem másfél évtizedes kitartó munka eredményeként valósult meg.  Büszkék vagyunk rá, hogy a Téridő Plakettel megőrizzük a jövőnek – vagy akár egy idegen civilizációnak – mai világunknak egy szeletét, ami számunkra igazán értékes, még akkor is, ha az történelmi léptékkel mérve hétköznapi.” – mondta dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója és vezetője.

A rendkívül magas kockázati értékkel, de stratégiai és gazdasági szempontból, valamint az egész magyar űripar számára hatással bíró projekt már több vállalat vezetőjét meggyőzte. Köztük a 2023-as Év filantrópjának választott Szakacsits Szabolcsot, a finn Tuxera alapítóját és tulajdonosát, aki angyalbefektetőként 2022-ben invesztált a projektbe. Rajta kívül további tíz vállalat, három magánember és hét közösségi együttműködés támogatta a Puli Space Technologies ezen misszióját.

A Peregrine űrszonda 2024. január 8-án indult a floridai Cape Canaveralból a United Launch Alliance (ULA) új fejlesztésű Vulcan Centaur rakétájának szűzrepülésén, és másfél hónappal később, február 23-án, a Hold északi féltekéjén, a Gruithuisen Domes területén fogja megkísérelni a landolást.