Eduard Heger távozó ideiglenesen megbízott miniszterelnök Ľudovít Ódor (Ódor Lajos) szakértői kormányától azt várja, hogy folytassa az intézkedéseket a szociális és gazdasági területen. Az újjáépítési tervvel kapcsolatos feladatok teljesítését is fontosnak tartja. Peter Pellegrini (Hlas) azt szeretné, ha Ódor kormánya célzott segítséget nyújtana az embereknek, például az élelmiszerárak emelkedése terén. Erről az RTVS Szombati párbeszédek című műsorában beszéltek, amit a bumm.sk idézett

Ódornak tájékoztatni kell a valóságról, arról, hogy milyen állapotban van Szlovákia Hegerék távozása után. Erre felkérem majd őt

- mondta a Hlas elnöke.

Heger – mint kiderült – tapasztalt embernek tartja Ódort, aki ért az államháztartáshoz. Szerinte a szakértői kormány kapcsán bizonyos kockázatok is felmerülnek, erről már beszélt az államfővel. "Várjuk a kormány programnyilatkozatát, hogy mit szeretnének elérni" – jegyezte meg. Állítása szerint ha a kormányprogramot jónak találják, hajlandóak támogatni a kormányt.

Eduard Heger
Eduard Heger

Peter Pellegrini volt miniszterelnök szerint egyébként a kormánynak nem szavaznak bizalmat a parlamentben. Ezen kívül úgy vélte, hogy Heger is felelős az országban eluralkodott káoszért.

Heger közben azt nehezményzete, hogy az államfő Richard Sulík (SaS) nyomására választotta ki a gazdasági minisztert. Szerinte ugyan Caputová döntött Peter Dovhun mellett, azonban Sulík inkorrekt módon intenzíven beleavatkozott a választásba.

Zuzana Caputová
Zuzana Caputová
Kép: TASR

Heger azt is megjegyezte: miniszterelnökként bízott benne, hogy képes lesz majd kezelni a konfliktust Sulík és Matovic között, azonban bebizonyosodott, hogy ez nem lehetséges. Heger amiatt is csalódottságát fejezte ki, hogy Rastislav Kácer külügyminiszter lemondott. 

A Fico-féle Smer után saját szociáldemokrata pártot alapító Pellegrini a műsorban egyébként kizárta a választások utáni együttműködést az eddig kormányon lévő OĽANO-val, de az szélsőjobbos ĽSNS-el is. 

Ódor nem lesz egyedül

Kiderült, hogy nem Ódor lesz az egyedüli magyar származású kinevezett Szlovákia első hivatalnokkormányában. Bár a magyar nemzetiségű Barczi Gyulától, egy műtárggyal kapcsolatos korábbi ügy miatt – egy ritkának számító mellszobrot állítólag az értékének a töredékéért adott el –, megvonták a kulturális minisztérium vezetésére szóló felkérést, ellenben Balík Péter veheti át a befektetésekért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztériumot (MIRRI) – írta meg a hvg.hu

Balík jelenleg a tárca innovációért, stratégiai befektetésekért és elemzésekért felelős osztályán dolgozik. Az 1984-es születésű politikus Nagykürtösről származik, édesapja, Balík László évekig az MKP nagykürtösi járási elnöke volt, 2021-ben azonban lemondott és kilépett a pártból. 

Korábbi értesülések szerint a MIRRI másik munkatársa, Lívia Vasáková vette volna át a tárcát, de a legújabb hírek szerint ő a kormányfőhelyettesi tisztséget kapná, ahol az uniós helyreállítási terv teljesítését felügyelné.