Az Európai Parlament (EP) pert indít az Európai Bizottság ellen a Magyarország számára befagyasztott 10,2 milliárd eurónyi pénzeszköz felszabadítása miatt.

A hétfő estére várható lépést Roberta Metsola, a parlament elnöke csütörtök reggel, a képviselőcsoportok vezetőivel tartott megbeszélésen hagyta jóvá.

Az EP elnökének ugyanis van felhatalmazása arra, hogy más intézményekkel szemben jogi eljárást indítson az Európai Bíróság előtt. A benyújtás határideje március 25.

Az Euronews értékelése szerint a perrel az EP Ursula von der Leyen bizottsági elnökre gyakorolna nyomást, aki egy második ciklusra pályázik, és megfogadta, hogy szilárdan kitart a jogállamiság mellett.

Von der Leyen pártcsaládja, az Európai Néppárt nem ellenezte a tervezett lépést, azonban nyilatkozatukban az egész biztosi testületet támadtak, nem az elnök személyét.

Az EP jogi szakbizottsága hétfőn este zárt ülésen szinte egyhangúlag döntött a per elindítása mellett, amely alapvetően befolyásolhatja az uniós támogatások folyósítását.

Hazánkkal kritikus, megszorításellenes jelölt lesz von der Leyen kihívója

Megválasztották, Nicolas Schmit fogja vezetni az európai szocialisták listáját az EP-választáson. A luxemburgi politikus jelenleg a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztosi pozíciót tölti be.