Az Európai Szocialisták Pártja (PES) római kongresszusán Nicolas Schmittet választották listavezetőjüknek, így a 70 esztendős luxemburgi politikus lesz a csúcsjelöltjük az Európai Bizottság élére.

A 70 esztendős Nicolas Schmit 2019 óta a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos, akinek jelölése azt jelenti, hogy jelenlegi főnökével, Ursula von der Leyennel, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) vezető jelöltjével fog megmérkőzni – írja az Euronews.

A lap emlékeztet, hogy a Spitzenkandidaten-rendszer értelmében az európai parlamenti választásokon részt vevő pártok választják ki az Európai Bizottság elnöki pozíciójára pályázó csúcsjelöltet. 

Nem fogjuk megengedni, hogy Európa a megszorítások és a szociális elnyomás útjára lépjen, mint a pénzügyi válság idején. Ez a fő érv, ezért akarjuk megnyerni ezeket a választásokat, együtt, mind a 27 tagállamban. Szeretném, ha a választók tudnák, hogy a szociáldemokraták továbbra is minden polgárért küzdenek, és tiszteletben tartják vállalásaikat és ígéreteiket

– mondta el győzelmi beszédében megválasztása után Nicolas Schmit Rómában. 

Nicolas Schmit azt pedig még lapunknak nyilatkozta tavaly decemberben, hogy 

Magyarországon a szakszervezetek és a munkaadói szervezetek képviselőivel folytatott szociális párbeszéd továbbra is a leggyengébbek közé tartozik az EU-ban, és az utóbbi időben tovább romlott.

Befutó lehetett volna NATO-főtitkárként von der Leyen, de Scholz az útjába állt

Olaf Scholz németkancellár akadályozta meg, hogy Ursula von der Leyenből NATO-főtitkár legyen. A döntés állítólag von der Leyen politikai háttere és Oroszországgal szemben képviselt álláspontja miatt született.

A részletekről ITT írtunk bővebben.