Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága hétfő esti zárt ülésén döntött úgy, hogy az EP perelje be az Európai Bizottságot (EB), amiért tavaly decemberben felszabadított 10,2 milliárd euró felzárkóztatási támogatást Magyarországnak.

A parlamenti szakbizottság ajánlása most az EP elnöke elé kerül, akinek határoznia kell a további lépésekről. Ám ritkán fordul elő, hogy az uniós társjogalkotó testület első embere szembemegy a jogi bizottság álláspontjával. 

Az EP-nek eleve nem tetszett a 10,2 milliárd euró felszabadításáról hozott bizottsági döntés, és januárban határozatba is foglalta a bírálatát.

Szerinte az Orbán-kormány nem teljesítette a pénz feloldásának feltételéül szabott igazságügyi reformot, a brüsszeli testület pedig anélkül kezdte meg a támogatás folyósítását, hogy Magyarországon megfelelő pénzügyi ellenőrző mechanizmusok és közbeszerzési eljárások működnének – írja a Népszava.

Állásfoglalásában az EP utasította a jogi bizottságot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a bírósági eljáráshoz. Ezt a parlament valamennyi mértékadó pártcsoportja, köztük a konzervatívok is támogatták. A képviselők a magyarországi helyzetről rendezett plenáris vitában külön kifogásolták, hogy az EB lóhalálában hagyta jóvá a 10,2 milliárd euró felszabadítását, hogy megvásárolja Orbán Viktor szavazatát Ukrajna csatlakozási tárgyalásának a megkezdéséhez. 

Az Ursula von der Leyen vezette EB szerint azonban a magyar kormány végrehajtotta az igazságszolgáltatás megerősítését szolgáló reformot, ezért nem tehetett mást, mint hogy feloldotta az egy éve zárolt pénzt.

A lap információja szerint az EP jogi szolgálata által készített elemzés nehéznek, de nem lehetetlennek ítéli, hogy a parlament megnyerje a pert.

Ha bíróságra kerül a vita, a bíráknak nem arról kell majd dönteniük, hogy Magyarország teljesítette-e a támogatás feltételeit, hanem arról, hogy az EB körültekintően, minden szabályt betartva döntött-e, amikor jelképesen átnyújtotta a pénzes borítékot.