Megszületett a politikai megállapodás az uniós külügyminiszterek tanácskozásán arról, hogy az EU büntetőintézkedésekkel sújtja a ciszjordániai térségben terjeszkedő radikális izraeli telepeseket.

A zsidó-palesztin konfliktus EU által szorgalmazott kétállami - Izrael mellett egy Palesztin Állam létrehozására épülő - megoldását a közösség szerint akadályozó telepesek tevékenységét eddig még nem marasztalta el Európa szankciókkal.

Az ügyben hosszú viták után sikerült közös álláspontot kialakítani.

Josep Borell, az EU külügyi főképviselője a hétfői ülés utáni sajtótájékoztatóján kiemelte: a külügyminiszterek előző találkozóján még nem sikerült megállapodni, most azonban ez lehetségessé vált, és remélhetőleg az elvi, politikai egyezség után gyorsan halad majd előre a szankciók gyakorlati kidolgozása.

Josep Borell kijelentésének hátterében az áll, hogy sikerült meggyőzni Magyarországot a közös döntést akadályozó blokád és vétófenyegetés feladásáról

- értesült a dpa német hírügynökség.

A szankciókkal az EU az Egyesült Államok példáját követi. Utóbbi már korábban is büntetőintézkedéseket vezetett be a szélsőséges izraeli telepesek ellen. Washington egyebek mellett azzal vádolja az érintetteket, hogy részt vettek a ciszjordániai palesztin civilek elleni erőszakos cselekményekben.