Hétfőn találkozott Hszi Csin-ping kínai elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Abban maradtak – mintegy harminc percnyi egyeztetés után –, hogy a továbbiakban fokozott erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a két ország közötti nézeteltéréseket elsimítsák – írja a Reuters.

A kínai államfő előrelépést emlegetve rázott kezet az amerikai politikussal. Nem jelentettek azonban be semmi olyat, amely arra utalna, hogy ténylegesen történt volna bármilyen elmozdulás a Kína és Egyesült Államok között felmerült vitás kérdésekben.

Persze már azt a tényt is el lehet könyvelni előrelépésként, hogy maga a találkozó létrejött. 2018 óta ugyanis Antony Blinken az első amerikai külügyminiszter, aki tárgyalóasztalhoz ült egy kínai vezetővel.

A fókuszban: Tajvan

A két vezető számára tisztázandó téma akadt bőven,

  • a tajvani konfliktustól kezdve,
  • a kereskedelmi háborún át
  • az Egyesült Államok felett év elején feltűnt, kínai léggömbökként beazonosított objektumokig.

Anthony Blinken leszögezte, miután felvetette a Tajvannal kapcsolatos problémáit, azokra nem érkezett megnyugtató válasz a kínai oldalról. Abban azonban megállapodtak, hogy a közeljövőben újabb amerikai tisztségviselők érkeznek majd Kínába, hogy tovább boncolgassák ezt a témakört.

Áprilisban 59 kínai katonai repülőgépet és 11 hadihajót észlelt a tajvani védelmi tárca Tajvan közelében: Kína háromnapos hadgyakorlatot tartott a Tajvani-szorosban. Ezt követően pedig nyolc kínai hajó a Tajvan körüli vizeken maradt.

Nem sokkal később a kínai külügyminiszter bejelentette, a Tajvani-szoros mindkét oldala Kínához tartozik, de ettől még Kína nem rúgná fel a térség status quóját, a Tajvani-szoros biztonságban van. Júniusban aztán 37 kínai harci gép hatolt be a tajvani légvédelmi zónába.

Anthony Blinken egyébként eredetileg februárban utazott volna Pekingbe, akkor azonban a léggömbbotrány miatt elhalasztották a látogatását.