Az Index beszámolója szerint június 17-én éjjel az orosz légvédelmi erők visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők támadását a Brjanszki területen lévő Druzsba olajvezeték-rendszer ellen. Alekszandr Bogomaz a Telegram-csatornáján hozzátette, hogy a légvédelmi művelet során katonáik három, pilóta nélküli légi járművet megsemmisítettek.

Az utóbbi hetekben megszaporodtak az Oroszországon belüli dróntámadások, amelyek gyakran energetikai létesítményeket vesznek célba. Oroszország Ukrajnát hibáztatja, bár Kijev nyilvánosan nem ismeri el a felelősséget értük, írja már a Reuters. 

 

Barátság kőolajvezeték Oroszország keleti részéből Ukrajnába, Beloruszba, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába, Csehországba, Ausztriába és Németországba szállít kőolajat. A Magyarországot is érintő ága Szlovákiát, Ausztriát, Csehországot és Németországot is ellátja. A vezetékek éves névleges összkapacitása Magyarország felé akár 13 millió tonna feletti, de ténylegesen 8 millió tonna valósul meg.

Oroszország szempontjából a magyar kőolajimport elhanyagolható mennyiségű, 2 százalékos részesedést képvisel, amely nagyságrendileg megegyezik Szlovákiáéval. Ha a vezetékkel bármi történik, akkor a tartalékok legalább 3 hónapig elegendő ellátást tesznek lehetővé. Az alternatíva potenciálisan a Horvátországból érkező Adria vezeték lehet, de az átállás több évet is igénybe vehet.