Az ITM szerint a magyar védelmi ipar újjáépítése a nemzeti önrendelkezés, a magyar és szövetséges védelmi képességek megerősítése szempontjából is indokolt. Az ágazat összehangolt fejlesztése hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a beszállítói láncokon keresztül a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozásához, a külföldi beruházások ösztönzéséhez, a világszínvonalú képzési, oktatási és műszaki rendszerek magyarországi megjelenéséhez, elterjedéséhez - áll a közleményben.

Palkovics Lászlót idézve kiemelték: Magyarország a járműipari csúcstechnológiák bevezetése után a magasabb technológiai szintet képviselő védelmi ipart is meg tudja alapítani. "A komoly múltra visszatekintő szektor reneszánszát éli", 2018 óta mintegy 220 milliárd forint értékű hazai beruházásról született döntés - mondta a miniszter, hozzátéve: a Zalaegerszegen mintegy 60 milliárd forintból épülő Lynx-üzem az új high-tech iparág megteremtésének egyik jelentős pillére, az üzemben a világ legmodernebb páncélozott harcjárműveit gyártják majd 2023-tól. (A kivitelező Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos egyik családi építőcége, a ZÁÉV Zrt., valamint az acélszerkezetes csarnoképítésben jártas KÉSZ Zrt. - a szerk.)

A fejlesztésnek köszönhetően a beszállítókat is beleértve félezer új munkahely jöhet létre. A védelmi ipari beruházások nagyban elősegítik az ország kutatás-fejlesztési innovációs teljesítményének erősítését is - mondta a miniszter.

A több mint 25 ezer négyzetméteres Lynx-gyártócsarnok szomszédságában működő - 52 milliárd forint befektetéssel épült - Zalazone tesztpálya off-road elemekkel bővül, az első ütemet a nyáron adták át, a ZalaZone így egyre gazdagabb kínálattal áll a járműfejlesztők rendelkezésére, hiszen az elektromos és önvezető gépkocsikon túl már drónok és harcjárművek kipróbálására is alkalmassá válik - véli Vigh László, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, a ZalaZone járműipari tesztpálya miniszteri biztosa.

A több mint 14 méter belmagasságú Lynx-gyárban összesen 280 oszlopot állítottak fel a közelmúltban. A csarnokban 10 és 25 tonnás daruk mozgatták az alkatrészeket, a közeljövőben megtartják a gyár bokrétaünnepségét is - idézte a közlemény Háry Andrást, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatóját.